26 de noviembre de 2020 | Actualizado 20:36
CBRE

El mercat immologístic català vinculat a l’ecommerce supera ja les xifres de tot el 2019

L’absorció d’aquest tipus de superfícies ha arribat als 54.000 metres quadrats fins al setembre, el 18% més en termes interanuals

La contractació de superfície logística vinculada a l’ecommerce a Catalunya ha superat fins al setembre les xifres registrades al 2019, segons les darreres dades proporcionades per la consultora immologística CBRE. En els primers nou mesos de l’any, s’han sumat 56.000 metres quadrats, el 18% més interanual, i una xifra superior als 54.000 metres quadrats assolits en la totalitat de l’últim exercici. “Preveiem que la xifra vinculada a l’ecommerce s’incrementi fins arribar al 30% del total a finals d’any, ja que hi ha operacions en curs que es signaran en aquests propers mesos”, ha especificat el director d’Industrial i Logística de CBRE a Barcelona, David Oliva.

No obstant això, a l’hora d’analitzar el conjunt del mercat immologístic català fins al tercer trimestre, s’ha registrat una contractació d’uns 316.000 metres quadrats, dels quals 173.000 metres quadrats han estat nets, el 32% menys interanual. Tot i això, a més de la baixa contractació del segon trimestre per l’estat d’alarma, cal recordar que el 2019 es van tancar dues operacions “de mida extraordinària”, tal i com han puntualitzat des de CBRE: la de Decathlon, amb 96.000 metres quadrats; i la de DSV, amb 46.000 metres quadrats, que sumats van representar el 30% de la xifra total.

“Preveiem que la xifra vinculada a l’ecommerce s’incrementi fins arribar al 30% del total a finals d’any”
David Oliva Director d’Industrial i Logística de CBRE Barcelona

Pel que fa a això, Oliva ha vaticinat que, de cara a finals d’any, “es preveu que la contractació arribi al voltant dels 418.000 metres quadrats, en línia amb la mitjana històrica de Catalunya, que són els 500.000 metres quadrats”. Entre les operacions més destacades fins al setembre es troba, entre d’altres, el lloguer d’una plataforma logística de Segro de 28.500 metres quadrats a Sant Esteve Sesrovires.

Segons CBRE, la taxa de desocupació total de Catalunya se situa en el tercer trimestre en el 4,2%, una reducció del 0,5% en comparació amb el primer trimestre justificada en part pels 120.000 metres quadrats de contractació logística en el tercer trimestre. En aquest sentit, l’oferta de naus d’última generació suma fins al setembre 221.000 metres quadrats (+38%) i el tercer arc és el que concentra la major part, amb 122.000 metres quadrats del total; seguit pel segon arc amb 72.000 metres quadrats.

Taxa de desocupació del 4,2%

La taxa de desocupació a Catalunya se situa en el 4,2%, amb una reducció del 0,5% en comparació amb el primer trimestre

“Si bé alguns productes s’han endarrerit per l’impacte del Covid-19, hi ha 287.000 metres quadrats en construcció”, ha especificat Oliva. “A més, el 75% ja es troba compromès, la majoria localitzat en el segon arc”. Pel que fa a les inversions, el mercat logístic català ha captat 98 milions d’euros en els nous primers mesos de l’any, amb un interès “molt alt” en el segment logístic, quelcom que segons Oliva “es veurà reflectit en els propers anys en els volums d’inversió”.

Entre les operacions de compravenda més destacades es troba, per part de Logicor, la compra d’una plataforma logística de 35.500 metres quadrats a Palau-solità i Plegamans (Barcelona) o la compra per part del fons alemany Patrizia del parc industrial de proveïdors de Seat a Abrera (Barcelona) a Liberbank.