6 de marzo de 2021 | Actualizado 8:10

Tarragona dóna el primer pas per als enllaços de la Terminal Intermodal de Guadalajara

L’autoritat portuària licita els primers moviments de terra per instal·lar els futurs accessos i serveis ferroviaris
Model de la futura terminal intermodal | Port de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha licitat els primers moviments de terra per a la connexió ferroviària de la Terminal Intermodal de Guadalajara. Amb un pressupost base superior als 4,7 milions d’euros sense impostos i una duració de set mesos, el projecte té com a objectiu “definir, regular, programar i valorar les obres necessàries per dotar a Puerta Centro de la plataforma necessària, en termes de moviments de terra, per a futurs accessos i serveis ferroviaris”, segons han explicat des del port.

En concret, l’execució del projecte de la nova terminal comptarà amb 178.000 metres quadrats i es farà en dues fases, i dintre de la primera correspon la present licitació. Per la seva part, en la segona es realitzarà l’execució de vies, paviments, instal·lacions, carreteres i urbanització. “En definitiva, la implantació de la nova terminal ferroviària que permetrà carregar i descarregar mercaderies intermodals”, ha especificat l’autoritat portuària. Aquesta segona fase comptarà amb un termini estimat d’execució de 15 mesos.

La terminal aspira a aser una de les principals plataformes logístiques intermodals de la Península

El projecte de la Terminal Intermodal de Guadalajara proposa així un nou espai de 2,2 milions de metres quadrats amb les infraestructures i serveis necessaris “per tornar-se una de les principals plataformes logístiques intermodals de la Península Ibèrica”, segons ha detallat el port tarragoní. Promoguda per l’Autoritat Portuària de Tarragona, s’emmarca en el projecte Puerta Centro-Ciudad del Transporte, amb la finalitat de convertir-se en el principal port sec amb caràcter de hub del centre peninsular.

En aquest sentit, la instal·lació tindrà capacitat per canalitzar els principals fluxos nacionals i internacionals de mercaderies al centre de la Península i formarà un dels principals centres de distribució del corredor de Henares. Des de l’enclavament portuari català han destacat que el projecte “és un vincle robust de diferents cadenes logístiques entre el centre i el corredor de Henares, els principals ports, connexions amb França, el Marroc i Portugal, i connexions amb altres grans empreses logístiques d’Europa”. Així mateix, l’autoritat portuària ha avançat que la futura terminal apostarà per la sostenibilitat, el respecte pel medi natural i la integració paisatgística. En aquest sentit, farà ús de l’energia solar, mitjançant l’ús de les cobertes de les instal·lacions i els aparcaments de vehicles pesants.