27 de noviembre de 2020 | Actualizado 19:02
Vopak Terquimsa

La diversificació de productes immunitza a Vopak Terquimsa davant del coronavirus

La companyia, que acaba de complir mig segle, basarà el seu pla estratègic per al període 2021-2023 en la sostenibilitat i la innovació

La terminal Vopak Terquimsa, especialitzada en l’emmagatzematge, tractament i transport de productes químics líquids en el port de Tarragona, tancarà l’any segons les seves previsions, tot i l’efecte de la pandèmia a les seves operacions. “Gràcies a la varietat de producte que emmagatzemem i a les seves múltiples aplicacions i mercats de destí, hem estat capaços de mantenir uns nivells d’ingressos que ens permetran complir amb el pressupost previst per a l’exercici 2020”, ha detallat el director general de la companyia, Eduardo Sañudo.

Tot i la disminució de l’activitat en el mercat dels químics, els negocis dels clients han seguit en marxa i “els nostres nivells d’ocupació s’han mantingut en línia amb l’any anterior”, segons el màxim responsable de la terminal. Pel que fa al mercat d’hidrocarburs, ha explicat que “els mínims històrics assolits pel preu del cru han generat una situació molt aguda de ‘contango’ en el mercat, disparant la demanda de capacitat d’emmagatzematge i conseqüentment els preus, fet que ens ha beneficiat”. Per aquesta i altres dinàmiques de mercat, l’empresa també va anunciar fa uns mesos que mantindrien les seves inversions a Tarragona.

Tot i la disminució de l’activitat en el mercat dels químics, els negocis dels clients han seguit en marxa

En l’actualitat, Vopak Terquimsa, que acaba de complir el seu 50 aniversari, es troba immersa en l’elaboració d’un nou pla estratègic per al període 2021-2023. “El creixement segueix sent un dels nostres objectius per als propers tres anys, però sorgeixen dos conceptes que seran centrals en la nostra estratègia: la innovació i la sostenibilitat”, ha detallat el directiu. En concret, la innovació es vincularà a la millora de la seguretat i l’eficiència de les instal·lacions, l’adaptació a la immediatesa en tots els àmbits i a la millora de la vida de les persones. Per la seva part, “la sostenibitat s’entén, en primer lloc, com a obsessió per la seguretat, però també com a preocupació per reduir l’impacte en el nostre entorn, alineant les nostres iniciatives als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i a l’objectiu de descarbonització del 2030”, ha conclòs Sañudo. “Creiem fermament que la transició energètica i l’economia circular són el futur i estem impulsant-les ja”.

Per altra banda, la terminal ha commemorat aquest setmana els 50 anys des de la seva posada en marxa en el port de Tarragona. Sota un protocol de seguretat per a la prevenció de la Covid-19, Vopak Terquimsa ha portat a terme un acte de celebració de l’efemèride en el qual han participat, de forma telemàtica, el president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset; i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. “Com a organització, hem demostrat la capacitat d’adaptar-nos a una Tarragona i a un entorn que ha canviat enormement al llarg d’aquest anys”, ha valorat Sañudo. “Vam començar amb nou treballadors fa cinc dècades i ara en som més de 110 i 640.000 metres cúbics de capacitat”. A la vegada, Cruset ha conclòs. “Per al port de Tarragona, és un orgull veure com Vopak Terquimsa ha arrelat i ha crescut en les nostres instal·lacions i ara, a més, mira amb força cap al futur”.

CONFERÈNCIA S&P GLOBAL PLATTS 2020
El port de Tarragona i Vopak Terquimsa participaran el proper dijous, cinc de novembre, en la conferència europea de petroquímics S&P Global Platts, que en la present edició se celebrarà en format online. Amb dos dies de durada, l’objectiu de la mateixa és conèixer i compartir les idees dels actors claus de la indústria i transmetre com el sector s’està adaptant als nous temps, marcats per la volatilitat en els mercats i bloquejos per controlar la pandèmia. Al mateix temps, el port català ha destacat que la necessitat d’equips mèdics també ha obert la porta a noves oportunitats. En concret, el coordinador comercial de l’Autoritat Portuària de Tarragona per a aquest tipus de tràfics, Jordi Anglès; i el director comercial de Vopak Terquimsa, Josep Forcadell; participaran en el marc de la conferència ‘Mitigació de Risc i Seguretat de Supply Chain en un Any Incert”.