3 de diciembre de 2020 | Actualizado 18:16

PAL Robotics desenvolupa dos robots mòbils per optimitzar la logística hospitalària

Els nous models ajuden a alleugerir la càrrega de treball del personal sanitari i minimitzar les interaccions socials en plena pandèmia
TIAGo Delivery

La companyia PAL Robotics ha creat dos models especialitzats per al seu ús en l’àmbit de la logística hospitalària. Fan la funció d’assistents del personal sanitari per al repartiment de safates de menjar als pacients i altres materials per evitar contactes i contagis. Creats en només dos mesos, els robots TIAGo Delivery i TIAGo Conveyor ja han estat testats en l’Hospital Municipal de Badalona i en l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la finalitat d’alleugerir la càrrega de treball del personal sanitari, millorar l’eficiència i reduir la necessitat d’interacció social.

El TIAGo Conveyor està equipat amb un transportador per portar safates d’aliments a pacients en quarentena, que s’acciona per a què la safata es pugui transferir automàticament a una taula o als mobles de l’habitació. Per la seva part, el TIAGo Delivery, equipat amb una caixa fort, s’ha ideat per transportar mercaderies sensibles que només haurien de ser accessibles per al personal autoritzat, com medicaments, subministraments mèdics i mostres de sang. Per això, compta amb codis d’accés per a la seva càrrega o descàrrega.

Els dos nous models de robot ja han estat testats en l’Hospital Municipal de Badalona i en l’Hospital Clínic

El projecte, que ha comptat amb la col·laborció de la companyia Accerion i amb el suport del centre tecnològic Eurecat, ha rebut finançament del hub d’innovació europeu DIH-Hero. “El principal repte del projecte era que la majoria dels robots mòbils automatitzats actuals operen en grans magatzems i fàbriques, metre que en un hospital han de navegar per passadissos estrets, amb molta gent”, ha reconegut el cap d’Intralogística de PAL Robotics, Jordi Pagès. “Hem estat treballant per proporcionar als robots una navegació més sofisticada, gràcies a la càmera Triton d’Accerion, que percep característiques del sòl que passen desapercebudes a l’ull humà”.

D’aquesta forma, els TIAGo utilitzen aquesta tecnologia de localització per funcionar en entorns hospitalaris dinàmics, mitjançant la qual escanegen el pis de l’hospital, i el sistema proporciona un precisió submil·limètrica sense infraestructura. “PAL Robotics participa en més de 15 projectes col·laboratius, en camps com la salut i la vida assistida en entorns”, ha detallat la gerent de Projectes de la UE de PAL Robotics, Sarah Terreri. Per la seva part, el director de la unitat de Robòtica d’Eurecat, Daniel Serrano, ha afegit que “és la nostra missió col·laborar i ajudar les empreses a innovar en noves aplicacions de robòtica en sectors estratègics com és la salut i la gestió hospitalària intel·ligent”.