17 de enero de 2022 | Actualizado 10:15
Autoritat Portuària de Barcelona

El port de Barcelona obre la porta a explorar models de negoci basats en el big data

L’autoritat portuària ha reflexionat en la seva missió empresarial digital a Colòmbia sobre com conjugar tecnologia, negoci i sostenibilitat

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha reflexionat en el marc de la seva missió empresarial virtual amb Colòmbia sobre les oportunitats de negoci que les noves tecnologies obriran en un futur. Més enllà de la concepció tradicional de port com a punt de trànsit i serveis a la mercaderia, la seva aportació a la societat i a la economia augmentarà gràcies a eines com el big data. “Ara mateix comptem amb centenars de sensors que capten informació molt rellevant des del punt de vista de qualitat de l’aire, qualitat de l’aigua i mobilitat, que afecta a la ciutat de Barcelona i Catalunya”, ha explicat l directora de Desenvolupament de Negoci del port, Emma Cobos. “Tindrem que plantejar-nos si s’ha d’elaborar models de negoci amb tota aquesta informació”, ha afegit.

D’aquesta forma, el digital business es presenta com una finestra d’oportunitat per a l’autoritat portuària i posarà sobre la taula qüestions com “si anem a paquetitzar, vendre, o regalar la informació, o si la donarem a empreses privades per a què proporcionin serveis que millorin la qualitat de vida dels ciutadans”, ha continuat Emma Cobos. “És a dir, com això s’entrega a la societat per fer-la més sostenible i més justa econòmica i socialment”.

“Haurem de plantejar-nos si s’ha d’elaborar models de negoci amb tota la informació”
Emma Cobos Directora de Desenvolupament de Negoci del port de Barcelona

“Els ports som lents”, ha reconegut, per la seva banda, el cap de Projectes Estratègics i Innovació del port, Carles Rúa. “Hem de visualitzar com volem avançar al llarg termini i crear instruments que ens permetin desenvolupar aquesta innovació”. Emma Cobos ha coincidit en afirmar que “no som bèsties innovadores, som estructures grans, fortes i amb planificacions de desenvolupament molt llargues”. En aquest sentit, Carles Rúa ha destacat la necessitat de crear sinèrgies amb les startups per estar a la vanguàrdia de les noves tendències.

Qüestions com si la infraestructura portuària s’haurà de concebre com a una commodity, si les indústries pesades se situaran al voltant dels ports o si es desenvoluparan noves naus dedicades a la impressió 3D són algunes de les moltes que l’autoritat portuària debat. “Mentre arriben tecnologies com els drons o hyperloops, que se suposa que faran desaparèixer la necessitat d’infraestructures, com a port tenim el compromís de ser sostenibles i smart”, ha afegit Cobos.

“Si la infraestructura és el nostre hardware, hem de desenvolupar un gran software”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

“Hem d’invertir tant en les condicions físiques d’aquestes infraestructures com en la tecnologia”, ha valorat, per la seva part, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet. “És essencial dedicar esforç a les dues coses, perquè sense ell no aconseguirem donar el valor afegit que han de tenir aquestes infraestructures per als servies del segle XXI”. Pel que fa a això, la presidenta del port de Barcelona, Mercè Conesa, ha assenyalat que “el futur passarà per ser capaços de generar aliances, d’aprendre de les millors pràctiques, de superar-nos cada dia”. Així mateix, ha conclòs: “Si la infraestructura del port és el nostre hardware, hem de desenvolupar un gran software amb els nostres serveis i capacitat d’innovació”.