26 de febrero de 2021 | Actualizado 10:37

El port de Tarragona prova la connexió elèctrica a vaixell al moll de Lleida

L'experiència obre la porta a una futura electrificació dels seus molls, segons ha assegurat l'autoritat portuària
Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona avança cap a l’electrificació dels seus molls. Recentment, ha dut a terme proves pilot amb un sistema de connexió elèctrica a un vaixell de salvament marítim. “La innovació permet la connexió de diferents sistemes elèctrics dels vaixells en el moll i, d’aquesta manera, la desconnexió dels seus motors de combustió interna, reduint la contaminació i estalviant combustible mentre es troben atracats”, han especificat des del port. La prova s’ha realitzat en el moll de Lleida, on el remolcador de salvament marítim té la base i on s’acostumen a realitzar operatives de project cargo.

Amb un potencial total de subministrament de 86 quilowatts, es preveu la instal·lació d’una nova arqueta amb preses de corrent i l’estesa de nou cablejat que aprofiti en part la canalització existent. Amb aquesta solució, els cables queden soterrats i permeten circular per damunt grues mòbils de gran tonatge.

86 quilowatts

La nova connexió elèctrica compta amb potencial per a subministrar 86 quilowatts

L’autoritat portuària ha destacat que, antigament, el moll disposava de preses elèctriques que alimentaven les grues pòrtic electrificades i que, una vegada va caure en desús en canviar el tipus de grues, es va aprofitar per a proveir energia a algunes embarcacions. “Amb el nou projecte, es millora aquesta connexió utilitzant la infraestructura existent i s’estudia per a futurs projectes d’electrificació”, han detallat.

D’aquesta manera, el port de Tarragona també obre la porta a l’electrificació dels seus molls, una opció que cada vegada es plantegen més ports. A més, es relaciona amb la implementació del seu Pla de Sostenibilitat Agenda 2030, amb l’objectiu d’aconseguir la reducció en el 99% de la seva petjada de CO2. “El pla respon a l’objectiu d’aconseguir l’excel·lència en la gestió ambiental i energètica dins de l’àmbit del port i, amb aquesta innovació, es treballa en una línia d’actuació prioritària: la cerca del control d’emissions en la atmosfera”, ha conclòs.