15 de julio de 2024 | Actualizado 10:12

Renfe Mercancías trasllada la direcció de Multiproducto a Barcelona per a recuperar tràfics

L'operador confia en aquesta mesura per a fer un tomb a l'activitat de granels i compensar la caiguda del carbó amb altres productes
Renfe Mercancías

La companyia pública Renfe Mercaderies ultima el trasllat de la direcció de Multiproducto a Barcelona, tal com va avançar dies enrere el president del grup Renfe, Isaías Táboas, en una entrevista a El Periódico de Catalunya. El departament encapçalat en l’actualitat per María Elena Barbo, encara que el canvi geogràfic implicarà també la designació d’un nou directiu, s’encarrega de les operatives relacionades amb els granels i altres productes. En els últims anys, el negoci de Renfe Mercancías en aquest àmbit s’ha vist afectat per la política energètica d’Espanya referent al carbó. El canvi d’ubicació física persegueix recuperar volums a través d’altres mercaderies, entre elles, els cereals, producte en expansió en els ports de Barcelona i Tarragona.

De fet, fonts de Renfe han confirmat que “la ubicació del director de l’àrea de Multiproducto a Barcelona ens permet potenciar l’àrea comercial a Catalunya, en tot el Corredor Mediterrani i generar captació de mercaderies en aquests ports”. Els ingressos de l’operador públic referents a la divisió de Multiproducto van caure prop del 20% al 2019, el major percentatge de totes les unitats de negoci que conformen Renfe Mercancías. Les operatives d’aquest departament van representar una quarta part de la facturació total de l’operador ferroviari al 2019.

Del total de mercaderies transportades per Renfe l’any passat, el 27,9% correspon al segment de Multiproducte, la qual cosa suposa 4,7 milions de tones. Referent a tones-quilòmetre netes, la divisió va sumar 1.221 milions en 2019, una reducció del 14,7% respecte a l’exercici anterior.