3 de diciembre de 2020 | Actualizado 6:24

Barcelona prova el 5G per a optimitzar les escales de vaixells

L'aplicació del 5G és bàsica per a "optimitzar l'espai de molls i la logística de l'operació marítima", ha subratllat Mercè Conesa
Mercè Conesa (port de Barcelona) i Jordi Puigneró (Generalitat de Catalunya), en el centre de la imatge, acompanyats de la resta de participants en el projecte pilot de 5G | Autoritat Portuària de Barcelona

La col·laboració públic-privada ha permès el desenvolupament d’un projecte pilot al port de Barcelona per a utilitzar 5G en la “localització dels vaixells en temps real i amb gran precisió”, han manifestat els promotors de la iniciativa. L’aliança està formada per l’Autoritat Portuària de Barcelona, IBM, Vodafone, Huawei, MobileWorld Capital Barcelona i Fundació i2CAT. També compta amb el suport de la conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya. “Ens interessa optimitzar l’espai de molls i la logística de l’operació marítima”, ha afirmat la presidenta del port, Mercè Conesa, i el pilot de 5G respon a aquest objectiu.

El port de Barcelona disposa d’una partida de 10 milions d’euros per al desenvolupament del 5G

“La solució és molt adequada, perquè ens permetrà obtenir informació precisa en punts del port en els quals no podem disposar d’un radar”, ha explicat Conesa. D’aquesta manera, “s’assegura la distància de vaixells atracats i s’ajusta l’ocupació òptima de la línia de molls en zones d’alta ocupació”. La iniciativa suposa una “versió embrionària d’un twin port”, ha afegit la presidenta del port de Barcelona. El pilot ha comptat amb les tecnologies dels participants en el mateix i amb la mà d’obra aportada per l’autoritat portuària. Ara bé, “el nostre objectiu és estendre’l a tot el port” i, per això, “ja fixem en el nostre pla d’empresa una dotació de 10 milions d’euros per a desenvolupar el 5G“.

Aquest projecte pilot s’ha desenvolupat al moll de Sant Bertran i, en fases posteriors, es preveu estendre’l “de manera progressiva” a la resta del recinte, han corroborat el director d’IBM a Catalunya i Balears, Marc Estapé, i el conseller delegat de 5G Barcelona, Eduard Martín. L’horitzó fixat per l’autoritat portuària al maig d’aquest exercici situava el desplegament total del 5G per a 2023.

Precisament, el directiu d’IBM ha desgranat el funcionament de la solució tecnològica. Es tracta d’un projecte “pioner en reconeixement d’imatges a partir d’intel·ligència artificial, que és capaç de reconèixer proes i popes de les diverses tipologies de vaixells”. De fet, “quan un vaixell entra al port, les càmeres envien les imatges a través de 5G a la torre portuària de control i identifica proa i popa de l’embarcació”. Posteriorment, “un algorisme de geolocalització ofereix les dades de posició de manera exacta, precisa i en temps real”, ha assenyalat Marc Estapé.

El pilot s’ha executat en el moll de Sant Bertran i es preveu estendre’l a la resta del recinte

Tots els representants dels promotors d’aquesta prova pilot han coincidit durant la presentació de la mateixa a destacar el potencial de la tecnologia 5G. “És un dels principals drivers que ens portarà a millorar la competitivitat del nostre país”, ha afirmat la directora territorial de Vodafone a Catalunya i Aragó, Laura Molist. Per part seva, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha repassat les accions de l’Executiu per a desplegar aquesta tecnologia “per terra, mar i aire”. En aquest sentit, ha subratllat que “enguany serà recordat com el del coronavirus, però també ha de ser el del punt d’inflexió en la digitalització del nostre territori”.