19 de agosto de 2022 | Actualizado 22:25

FGC confirma el desplegament del 5G en la totalitat de la seva xarxa i actius de cara al 2023

L’adopció d’aquesta tecnologia permetrà el desenvolupament d’innovacions com la conducció assistida dels trens de cara al 2024
Ricard Font (FGC), durant la presentació de l’estratègia digital de la companyia | FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) preveu l’arribada del 5G a la totalitat del seu sistema ferroviari de cara al 2023. Des de vies fins a catenàries i estacions, aquesta tecnologia suposarà “un salt qualitatiu des del punt de vista del servei”, tal com ha valorat el president de l’empresa ferroviària, Ricard Font. L’adopció d’aquesta tecnologia permetrà, així, el desenvolupament de cara al 2024 d’innovacions com la conducció assistida dels trens, que possibilitarà reduir el seu consum energètic i reaprofitar de forma més eficient l’energia necessària per a la seva conducció. En l’actualitat, FGC ja ha posat en marxa un dels primers laboratoris ferroviaris 5G del món per fer les primeres proves.

Aquest iniciativa s’emmarca en l’estratègia digital de la companyia, pertanyent a la Generalitat de Catalunya, que a la vegada forma part de l’estratègia 10/30 de l’entitat. “L’estratègia de FGC és un complement a l’excel·lència ordinària de l’empresa”, ha valorat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. “Afegir valor és el nostre compromís i deure”. La disrupció tecnològica que FGC planteja, a més, passa per la sensorització de la totalitat de l’empresa: trens, estacions infraestructures, catenàries i vies. “A partir dels sensors generarem big dat i volem que sigui a disposició de tothom, amb una visió d’open data”, ha detallat Font. D’aquest forma, la companyia ferroviària pública aspira a fer una transformació digital de la seva operativa per aconseguir una millor eficiència, flexibilitat i resiliència, finalitat per a la qual va iniciar el 2019 més de 125 projectes de col·laboració público-privada.

“A partir dels sensors, generarem big data i volem que sigui a disposició de tothom”
Ricard Font President de FGC

Així mateix, en un estadi més avançat, FGC es planteja desenvolupar algoritmes de governança i intel·ligència artificial per gestionar millor la seva operativa. “Però sense sensors, plataformes i una bona connectivitat no podem començar a parlar d’això”, ha recordat el president. En aquest sentit, també es necessitaran els sensors per aconseguir un altre dels objectius de l’entitat: el 100% de la puntualitat en els seus trajectes. Concretament, mitjançant la sensorització i les eines de predicció, FGC aspira a conèixer per avançat les possibles averies en la seva infraestructura i equipament per arreglar-les abans de què provoquin incidències.

Altres de les propostes de FGC de cara als propers anys pasen per fomentar l’ecommerce en les seves estacions, la digitalització dels aparcaments d’enllaç aquest mateix any, compartir de cara al 2022 la totalitat de les seves dades amb els usuaris o minimitzar l’ús del paper fins al 90% el 2021. No obstant això, Calvet ha reconegut que “el teletreball i la teleeducació han frenat l’ascens en el volum de viatgers en el nostre sistema de transport públic, que tenia una base molt sòlida de més de 1.000 milions de viatgers anuals”. Això provocarà que la companyia tanqui, com ha especificat el conseller, “amb un increment del dèficit econòmic important”.