8 de mayo de 2021 | Actualizado 17:58

Les terminals de líquids a Tarragona confien en la connectivitat per a captar tràfics

Vopak Terquimsa i Tepsa busquen captar més volums mitjançant l'impuls de la intermodalitat en les seves operacions amb el hinterland
Autoritat Portuària de Tarragona

Els ports del Mediterrani no disposen encara d’un mercat natural per a les operacions de hub si es comparen amb el Nord d’Europa. Malgrat aquesta valoració realitzada per la directora general de Tepsa, Núria Blasco, també ha assenyalat que “l’àrea del Mediterrani serà atractiva per als fluxos que es desenvoluparan en el futur i hi ha la possibilitat de captar alguns tràfics de productes químics”. En relació a això, els panelistes del Med Hub Day 2020 han coincidit en assenyalar la connectivitat de Tarragona com a clau per al desenvolupament dels negocis.

“Hem de comptar amb infraestructures flexibles i facilitar la intermodalitat”, ha manifestat el director general de Vopak Terquimsa, Eduardo Sañudo. “El rol d’un hub està molt connectat amb la capacitat per a servir al hinterland i, en aquest sentit, moure productes de diferent tipus”. Referent a això, el director de Vendes en l’àmbit dels químics de l’alemanya DB Cargo BTT, Patrick Hore, ha lamentat que “no tenir ample internacional fins a Tarragona o altres ports del Mediterrani afecta a la connectivitat, perquè pot estalviar costos, temps de viatge i retallar complexitats”.

“Hem de comptar amb infraestructures flexibles i facilitar la intermodalitat”
Eduardo Sañudo Director general de Vopak Terquimsa

Com a exemple, ha assegurat que Tarragona pot oferir supply chains porta a porta amb una reducció de temps d’entre sis i vuit dies respecte a Rotterdam o Anvers. D’altra banda, en considerar els temps des del hub fins al hinterland, “en condicions estàndard tenim la cobertura de un dia a Espanya, dos dies als clústers químics de Marsella i Lió (França) i tres dies al Nord d’Itàlia i Sud d’Alemanya”, ha manifestat.

El director de Desenvolupament de Negoci de Rubis Terminal, companyia que recentment ha adquirit Tepsa, Paul van Herrewegen, ha reconegut que “és més fàcil captar fluxos en una àrea on tens dos grans ports de càrrega i un gran hinterland”, en referència al Nord d’Europa. No obstant això, ha puntualitzat que la connectivitat amb la indústria petroquímica i creixent intermodalitat del complex portuari tarragoní juguen cada vegada més al seu favor.

“Necessites la infraestructura per a capturar negoci, però sense negoci és difícil invertir en noves infraestructures”
Núria Blasco Directora general de Tepsa

“Necessites la infraestructura per a capturar negoci, però sense negoci és difícil invertir en noves infraestructures”, ha recordat Nuria Blasco. “Des d’aquesta perspectiva, el port de Tarragona ha fet una bona feina construint una nova extensió i facilitant a les terminals invertir en les nostres capacitats”. Així mateix, ha recalcat que “quan tens nova capacitat i bona infraestructura marítima, necessites temps per a capturar nous negocis”.

“Tenir un número i dimensió adequada de tancs, o una infraestructura de connexió apropiada, és essencial”, ha coincidit Eduardo Sañudo. “Els principals reptes del mercat són connectar millor nostre hub i proporcionar informació en temps real als nostres clients”. A això, Patrick Hora ha enumerat tres claus per a l’èxit el port català: una millor connexió amb el hinterland per a assegurar les supply chains de granels líquids; l’habilitat per a fer front als requisits dels carregadors; i l’ús del ferrocarril per a complementar el hub portuari amb una intermodalitat “segura, sostenible i digital”.