13 de junio de 2021 | Actualizado 7:16

Els productes agroalimentaris impulsen el canvi de tendència dels tràfics de Tarragona

El tràfic marítim del recinte portuari català a l'octubre ha estat el més important en els últims 13 mesos
Autoritat Portuària de Tarragona

El port de Tarragona acumula tres mesos de tràfics a l’alça, la qual cosa consolida un canvi de tendència iniciat el mes de juliol. El moviment de mercaderies registrat a octubre és el més important en els últims 13 mesos, amb especial incidència en el volum mensual de productes agroalimentaris, que ha estat el segon més important de la sèrie històrica. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha indicat que en el cas de cereals, pinsos i farines, el tràfic ha estat de 736.187 tones durant el desè mes de l’any, el 26% més respecte al mes d’octubre de 2019. L’enclavament català ha registrat 1,69 milions de tones al juliol, 2 milions a l’agost, 2,5 milions al setembre i 2,74 milions a l’octubre, que s’ha convertit en el millor mes del que portem d’any.

Un altre apartat destacat el mes d’octubre són els granels líquids, i més concretament el tràfic de productes energètics com el cru, en el qual el recinte català ha experimentat un creixement del 8,9% amb 838.701 tones. En aquest apartat, ha ressaltat l’autoritat portuària, han crescut el 103% els gasos energètics del petroli i el 17% el carbó i el coc del petroli. Pel que fa a altres mercaderies, els productes més destacats han estat els destinats a la construcció. L’asfalt ha augmentat el 77% i els materials de construcció el 115% respecte a octubre de 2019.

El tràfic acumulat fins a octubre és de 22 milions de tones, el 21,7% menys que en 2019

La xifra de tràfics acumulats al 2020 fins al 31 d’octubre és de 22 milions de tones, la qual cosa representa una disminució del 21,7% respecte al mateix període de l’any anterior. L’Autoritat Portuària de Tarragona ha assenyalat que aquests resultats són conseqüència dels efectes del Covid-19 i també la pèrdua del trafics de sal potàssica i el descens de la demanda de carbó en el mercat nacional, a més d’altres causes puntuals. La tendència del carbó i els seus derivats en l’acumulat de l’any és com s’esperava d’un clar descens per la disminució de la demanda del mercat nacional a causa del tancament de centrals tèrmiques i per l’aposta del port de Tarragona per la diversificació i cerca de mercaderies més sostenibles.