28 de enero de 2021 | Actualizado 18:01

Mercabarna aposta pel 5G per a prevenir col·lisions entre vehicles

El ‘5G Anti Collision’ utilitza la xarxa 5G i la fusió de tecnologies de comunicació i localització per a fer el seguiment dels vehicles
Autoritats a l'acte de presentació de la prova pilot | Mercabarna

El mercat majorista de Barcelona, Mercabarna, ha dut a terme avui, 3 de desembre, una prova pilot per a millorar la seguretat viària mitjançant la tecnologia 5G. El projecte ‘5G Anti Collision’ utilitza aquesta tecnologia i la fusió d’altres per a realitzar el seguiment dels vehicles i emetre un senyal d’avís quan existeix perill per a evitar possibles col·lisions. “Les característiques de Mercabarna situen al recinte com un banc de proves excepcional per a testar l’aplicabilitat de la tecnologia 5G en un context de hub empresarial”, ha valorat la presidenta del mercat majorista, Montserrat Ballarín. “Per això, el nostre objectiu és continuar col·laborant amb les institucions i entitats que ens requereixin amb aquesta finalitat, ja que ens obre un univers de possibilitats per a avançar en la construcció d’una Mercabarna més innovadora, eficient i competitiva”.

La prova pilot s’ha realitzat amb un carretó elevador i una bicicleta, totes dues equipades amb un dispositiu connectat a la xarxa 5G que li permet l’enviament i recepció de missatges de manera constant. A més, estaven proveïdes també d’un altre dispositiu per a geolocalitzar els vehicles, de manera que es fusionen les dades de posicionament proporcionats via satèl·lit, sistemes autònoms inercials que mesuren l’acceleració i la rotació del vehicle i mesures de distància basades en tecnologia radio per a aportar precisió i fiabilitat addicional en entorns més complexos. A Mercabarna circulen diàriament una mitjana de 14.000 vehicles en els seus 90 hectàrees de terreny, la majoria dels quals són industrials. A aquests, se’ls sumen unes 1.400 carretons elevadors per al transport de productes.

“Sumem sinergies per a accelerar la transformació digital de Mercabarna”
Jordi Puigneró Conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya

Per part seva, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha comentat que “el pilot ens permet anticipar l’impacte de la tecnologia 5G en els diferents àmbits de la nostra societat, alhora que contribueix a l’impuls d’una nova indústria tecnològica de valor afegit”. Així mateix, ha afegit que “es tracta del punt de partida d’una aliança entre Mercabarna i el departament de Polítiques Digitals per a sumar sinergies en l’impuls de les tecnologies digitals avançades i accelerar la transformació digital d’aquesta infraestructura estratègica”.

Des del Mobile World Capital Barcelona han destacat la rapidesa, àmplia cobertura i escalabilitat del 5G per a aquest fi, una xarxa que es troba disponible al recinte des de 2019. En aquest sentit, l’entitat ha assegurat que “el pilot ha demostrat la viabilitat d’integrar solucions híbrides de posicionament que augmenten la precisió i robustesa de sistemes de navegació per satèl·lit (GNSS) en serveis 5G” en combinar-les amb altres sistemes de comunicació. El director del programa 5G del Mobile World Capital Barcelona i director general de 5G Barcelona, Eduard Marín, ha assenyalat també que “la prova pilot demostra la gran capacitat que ofereix la xarxa 5G combinada amb la comunicació entre vehicles i amb vehicles i la infraestructura”.