22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13

Ports de la Generalitat finalitza les obres en el port d’Arenys de Mar

L'empresa pública ha invertit dos milions d'euros en actuacions com col·locar més de 60.000 tones de blocs d'esculleres
Joan Pere Gómez en la seva visita al port d'Arenys de Mar | Ports de la Generalitat

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres de reparació del port d’Arenys de Mar, projecte en el qual ha invertit un total de dos milions d’euros. Entre les actuacions més destacades, s’han col·locat més de 60.000 tones de blocs d’esculleres per a recuperar i ampliar el perfil del dic, així com per a donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant possibles temporals. D’altra banda, s’han instal·lat 60 plaques fotovoltaiques en la coberta de la llotja, mitjançant les quals es redueix l’emissió de set tones de CO2 a l’any. Així mateix, s’ha instal·lat un punt de recàrrega de vehicles elèctrics.

“Hem invertit gairebé dos milions d euros a recuperar la funcionalitat del dic, assegurar l’estabilitat de la infraestructura, protegir-la de qualsevol nou episodi de temporal i donar recer a les activitats del port”, ha valorat el director de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez. “Hem fet un pas més i hem adequat la infraestructura per a adaptar-la al canvi climàtic”. Referent a això, des de Ports de la Generalitat han recordat que el temporal Gloria va causar danys estructurals en la part exterior del dic de recer i va afectar àrees tècniques concesionades, viàries i estructures portuàries.

El punt de càrrega és un dels més utilitzats dels 14 instal·lats als ports catalans

En referència a les plaques solars, han comptat amb una inversió de 47.000 euros i, al novembre, han produït el 20,7% de l’energia sobre la demanda energètica total de la Cofradia de Pescadors de Sant Elm en el port. D’aquesta manera, s’ha produït un estalvi en la factura elèctrica de 300 euros al mes. “Perquè la implementació d’energies renovables en l’activitat pesquera sigui compatible amb el suport a les espècies protegides com la gavina corsa, hem col·locat un sistema d’espantaocells sobre les plaques que afavoreix tant el medi natural com l’eficiència energètica”, ha afegit Joan Pere Gómez.

Així mateix, quant al punt de càrrega per a vehicles elèctrics, “és un dels més utilitzats dels 14 instal·lats en els ports catalans, amb una mitjana de càrrega de més de cinc hores al dia”, ha destacat l’empresa dependent de la conselleria de Territori i Sostenibilitat. Amb una potència de 22 quilowatts, els vehicles elèctrics es van carregar un total de 9.174 minuts al novembre.