28 de enero de 2021 | Actualizado 6:05

El port de Barcelona assaja la seva capacitat de reacció amb un simulacre de vessament

L'exercici forma part de la política de prevenció i minimització de riscos en l'àmbit del medi ambient i la seguretat del port
Simulacre de vessament en aigües obertes | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha realitzat un simulacre de vessament en aigües obertes per a avaluar el temps i capacitat de respostes dels implicats en aquestes operatives. El simulacre ha comportat l’activació del pla interior marítim (PIM), l’objectiu del qual és la lluita contra la contaminació marítima, en un exercici que forma part de la política de prevenció i minimització de riscos en l’àmbit del medi ambient i la seguretat del port de Barcelona.

Tal com han explicat des del port, l’exercici s’ha organitzat amb una cronologia concreta. Primer, una embarcació ha detectat un vessament contaminant en aigües obertes, entre la bocana Sud i la zona de fondeig. Llavors, el centre de control del port ha contactat amb el cap de medi ambient, que ha activat l’alerta PIM i ha ordenat a una embarcació del servei d’amarratge que es traslladi per a realitzar la verificació i avaluació. Una vegada verificat, s’ha activat la fase d’emergència zero del PIM i s’ha comunicat a tots els implicats, així com s’ha mobilitzat un remolcador que ha carregat la barrera anticontaminació del port i s’ha traslladat fins al vessament. En aquest sentit, el remolcador ha envoltat el vessament i s’ha col·locat un aspirador o skimmer per a retirar-lo.

El simulacre s’ha realitzat amb la participació del centre de control de la policia portuària, que s’ha encarregat de coordinar les comunicacions; la companyia d’amarratge Cemesa; la companyia de remolcadors Rebarsa; i el departament de medi ambient del port de Barcelona. Una vegada finalitzat el mateix, els implicats han avaluat el conjunt de l’exercici. “Per als organitzadors ha estat especialment important conèixer els temps necessaris per a completar cadascuna de les actuacions i saber si els mitjans utilitzats són suficients i adequats”, ha conclòs l’autoritat portuària.