17 de enero de 2021 | Actualizado 9:26
Diverses imatges amb les actuacions dutes a terme en els últims cinc mesos | Adif

Els trens de mercaderies tornen a circular entre Castellbisbal i Martorell

Els serveis de mercaderies han circulat per la costa mentre s'han desenvolupat les obres en el túnel de Martorell

El gestor d’infraestructures ferroviàries (Adif) ha restablert la circulació a tota la línia Barcelona-Vilafranca del Penedès-Sant Vicenç de Calders després de finalitzar “les complexes actuacions iniciades el mes de juliol passat per al desenvolupament del Corredor Mediterrani a Catalunya”. D’aquesta forma, a més de recuperar-se el servei de la línia de Rodalies entre Sant Sadurní i Martorell, els serveis de mercaderies tornen a circular per aquesta ruta després de veure’s obligats a fer-ho per la costa mentre s’han desenvolupat les obres al túnel de Martorell.

Les actuacions desenvolupades en aquest túnel de poc més d’un quilòmetre de longitud s’han centrat en “el rebaixi, renovació i adequació de l’estructura a les especificacions tècniques europees amb la finalitat d’ampliar les seves dimensions per a poder implantar el tercer carril i adaptar-lo a l’ample estàndard” o internacional, ha explicat Adif. Els treballs permetran “disposar del gàlib interoperable”, gràcies a que “s’ha rebaixat la profunditat del túnel fins a dos metres i s’ha executat una nova contravolta”.

Circulació pel túnel de Martorell després de finalitzar les obres / Adif

Així mateix, “també s’han construït una sortida d’emergència i passadissos d’evacuació i s’ha renovat la via i catenària entre l’estació de Martorell i la bifurcació de Seat”. Precisament, respecte al fabricant d’automòbils, el comissionat per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha insistit que l’arribada de l’ample internacional li permetrà dotar-se d’una “major competitivitat a escala europea”.

“El problema per a connectar amb Europa no són els Pirineus, és Martorell-Castellbisbal”
Josep Vicent Boira Comissionat per al Corredor Mediterrani

El tram Castellbisbal-Martorell és estratègic, tal com l’ha qualificat Boira. “El problema per a connectar amb Europa no són els Pirineus, és Martorell-Castellbisbal, en aquest tram és on radica el problema de la connectivitat en ample internacional de les mercaderies”. De fet, “preparar aquest túnel de Martorell perquè les mercaderies puguin prosseguir cap al Sud” és el primer pas per a aconseguir que el port de Tarragona disposi de connexió en ample internacional amb Europa per a 2023 i, d’aquí, s’enllaci cap a Castelló i València amb l’objectiu d’arribar a Algeciras.

Els següents passos a la zona són la restauració de l’antic túnel de Costablanca, de 810 metres i actualment sense servei, per a incorporar-ho a la xarxa d’explotació i crear una tercera via de circulació que connectarà l’estació de Castellbisbal i el viaducte del Llobregat, situat als voltants de Martorell, ha recordat Adif. Així mateix, “destaca la renovació de les vies 1 i 2 de l’estació de Seat-Martorell, l’adequació del túnel d’accés a la factoria de Seat, i l’execució dels desviaments de serveis de l’autopista AP-7 per a permetre obrir un nou calaix ferroviari que permeti segregar el trànsit de la via mare de Castellbisbal”.

Les actuacions en aquest tram s’han retardat per una vaga del personal de circulació i pel coronavirus

Adif ha reconegut els retards en la finalització de les actuacions completades ara i que, segons l’última reprogramació del cronograma d’aquestes obres, havien d’haver conclòs el passat 16 de novembre. No obstant això, el “decalatge s’ha degut a factors aliens a l’execució de les obres, com la vaga del personal de circulació del lloc de comandament d’Adif a Barcelona, que ha condicionat les operacions necessàries per al desenvolupament dels treballs en horari nocturn, així com afectacions pel Covid-19”, ha justificat el gestor d’infraestructures ferroviàries.

AVANÇOS EN ALTRES TRAMS DE ‘PORTA A EUROPA’
Les actuacions a la denominada com a ‘Porta a Europa’, que inclou, a més del tram Castellbisbal-Martorell, la seva extensió fins al Nus de Vila-seca, suposen una inversió total de 64 milions euros. D’aquesta xifra, “25 milions d’euros aproximadament s’han executat en aquests cinc mesos”, segons Adif.

Més enllà de les obres al tram Castellbisbal-Martorell, el gestor d’infraestructures ferroviàries ha executat “la consolidació de terraplens entre La Granada i Sant Sadurní d’Anoia, la renovació de via i adequació de la línia aèria de contacte entre el triangle de Seat i Vilafranca del Penedès (a excepció de La Granada), a més de la substitució de 13 desviaments o canvis d’agulles a les estacions de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès i dos canviadors de fil” al tram entre Martorell i Sant Vicenç de Calders. Des d’aquest últim punt fins al Nus de Vila-seca, entre altres actuacions, “s’han muntat 15 aparells de via a les estacions de Tarragona, Tarragona Classificació i Tres Camins, s’ha iniciat la instal·lació del tercer fil i s’ha renovat la catenària, així com les travesses en estacions”.