20 de enero de 2021 | Actualizado 16:49

El tancament d’any del port de Barcelona aventura una millora de tràfics imminent

Les dades d'octubre, però especialment les de novembre, presenten un horitzó de recuperació d'activitat portuària
Acte de Nadal de la comunitat portuària de Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

La comunitat portuària de Barcelona ha repassat de manera digital “un any per a oblidar”, expressió en la qual han coincidit tots els seus representants institucionals, començant per la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. No obstant això, les dades de tràfic d’octubre, però especialment les de novembre, presenten un horitzó de recuperació d’activitat. De fet, el moviment de mercaderies al novembre ha crescut el 13% en tones i el 20% en contenidors.

“Aquestes xifres fan un tomb a les previsions de l’inici de la crisi”, ha reconegut la presidenta del port. En aquell moment, es preveia una caiguda del 20% en l’acumulat anual, percentatge que es quedarà al voltant del 15%, tant en contenidors com en tones. “Hem intentat recuperar-nos mes a mes des del confinament de març”, però tot sembla indicar que la millora de volums es produirà de manera imminent, ja durant els primers mesos de 2021, ha explicat Mercè Conesa. Durant la seva intervenció virtual en la trobada de Nadal, la presidenta del port de Barcelona també ha destacat l’evolució de les exportacions, que s’estan comportant de forma més dinàmica que les importacions.

Mercè Conesa ha repassat també com algunes de les principals fites de l’exercici la signatura dels protocols per als nous accessos al recinte portuari i per als apartadors ferroviaris de 750 metres, així com la posada en marxa del Pla Estratègic fins a 2025. Una altra de les qüestions tractades per la presidenta ha estat la necessitat de reconvertir accions comercials i actes institucionals com la missió empresarial anual, que en aquesta edició s’ha celebrat de manera online a Colòmbia, i la celebració de la trobada sobre digitalització portuària Smart Ports: Piers of the future.