28 de enero de 2021 | Actualizado 18:01

Barcelona aconsegueix al novembre situar en màxims l’exportació de contenidors plens

Es tracta de la segona millor dada mensual d’exportació de contenidors plens del port de Barcelona en els darrers cinc anys
Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha confirmat la recuperació de tràfics avançada recentment per la president de la institució, Mercè Conesa. “El mes de novembre ha estat especialment positiu per als tràfics de mercaderies del port de Barcelona, canviant la tendència negativa que s’havia instal·lat en els intercanvis comercials arrel de la pandèmia de Covid-19”, ha assenyalat l’autoritat portuària. De fet, el port ha aconseguit el segon millor resultat mensual d’exportació de contenidors plens dels darrers cinc anys, només superat per la dada d’octubre del 2018. El novembre d’aquest any, han sumat 69.516 teus, l’11,5% més que al mateix mes de l’exercici anterior.

El moviment total de contenidors en les terminals del port de Barcelona ha crescut el 24% durant el penúltim mes de l’any i s’ha situat en els 302.889 teus. Els contenidors plens, la importació i l’exportació, han assolit els 122.126 teus, un increment del 3,2%. Tot i això, el major creixement percentual en contenidors ha correspost als plens en trànsit, amb un ascens del 59%, fet que ha permès superar els 113.600 teus al novembre.

El port de Barcelona considera que les dades d’exportació mostren la resiliència del seu hinterland

En les dades de mercaderies acumulades fins al mes de novembre, el port de Barcelona ha registrat un volum de 53,4 milions de tones, el 14,7% menys que al mateix període de l’any anterior. “La caiguda acumulada del tràfic total fins al mes d’octubre era del -17%”, han recordat des de l’autoritat portuària. Pel que fa als contenidors, han passat per les terminals del port de Barcelona un total de 2,7 milions de teus fins al novembre, fet que suposa un descens del 13,9%. Els contenidors plens sense transbordament sumen 1,24 milions de teus (-7,3%). En aquest cas, “s’ha de destacar el bon ritme de les exportacions que, amb 656.273 teus, es mantenen en els mateix registres que el 2019”. Segons ha afegit l’autoritat portuària, “aquestes dades demostren, sens dubte, el bon treball i resiliència de la indústria del hinterland del port de Barcelona”.

També s’han produït descensos en els granels sòlids i líquids en el que portem del 2020, més pronunciats en el cas dels segons. Pel que fa als sòlids, han sumat 3,6 milions de tones en el període gener-novembre, el 3,2% menys. Per la seva part, els líquids a granel han patit una contracció del 22% i han aconseguit un volum del 11,6% milions de tones. “La baixada ve marcada principalment pel gas natural, però la resta de mercaderies, especialment els químics, semblen iniciar una recuperació amb un increment del tràfic del 7% el novembre”, han explicat des de l’autoritat portuària.

AUTOMÒVILS I PASSATGERS, ELS MÉS AFECTATS PEL COVID-19
Els tràfics d’automòbils i de passatgers es mantenen com els dos segments més colpejats per les conseqüències de la pandèmia. En el cas dels vehicles, la caiguda fins al mes de novembre és del 40,8%, amb un moviment de 423.949 unitats. Pel que fa al passatge, el descens ha superat el 81% (825.921 passatgers), “amb especial incidència en el tràfic de creuers que cu el 93,5%, metre que el tràfic de ferrys de línia regular bixa el 55,8%”, ha concretat el port.