22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13

La Generalitat aspira a posicionar Sant Carles de la Ràpita com al primer green port de Catalunya

Es construirà un edifici per acollir la base nàutica que serà energèticament autosuficient el 2021, entre altres actuacions
Damià Calvet i Joan Pere Gómez, entre altres autoritats, en la coberta de la llotja de peix de Sant Carles de la Ràpita | Generalitat de Catalunya

Ports de la Generalitat s’ha proposat tornar el port de Sant Carles de la Ràpita (Tarragona) en el primer green port del territori català, amb l’horitzó posat en l’autosuficiència energètica, la innovació portuària i la integració port-ciutat. Així ho ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb motiu d’una visita a la coberta de la llotja de peix d’aquest port amb el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a la llotja ha suposat una inversió de 130.000 euros i una disminució del 20% en la factura energètica anual, així com un estalvi de 52 tones de CO2 a l’any.

Es preveu habilitar més plaques fotovoltaiques i també es concep un projecte d’instal·lació d’un aerogenerador a Sant Carles de la Ràpita. Es tracta d’objectius que, segons el Govern, van de la mà de l’impuls del sector portuari i l’activitat econòmica dins d’un marc sostenible. En relació a això, el 2021 es construirà un edifici per acollir la basa nàutica, desestacionalitzar l’activitat i promoure la formació, que serà energèticament autosuficient mitjançant energia solar. El projecte constructiu, que serà licitat pròximament, compta amb una inversió de 900.000 euros.

130.000 euros

La instal·lació de plaques fotovoltaiques en la llotja ha suposat una inversió de 130.000 euros

Per altra banda, Calvet ha mencionat un altre projecte, en aquest cas d’àmbit europeu. Mitjançant Psamides, el port farà una proba pilot amb tecnologia de monitoratge mitjançant l’anàlisi d’imatges de la bocana i dels punts d’amarratge dels vaixells, del qual podrà extreure dades, per exemple, per millorar l’espai portuari. Així mateix, es preveu una proba pilot per col·locar paviment solar en el passeig marítim. El conseller de Territori ha destacat que el port de la Ràpita és un dels principals de Catalunya “en tots els usos”: el pesquer, amb la llotja que més ven del territori; en la nàutica esportiva, amb 1.800 amarratges, el major número entre Castelló i Tarragona; i també pel que fa als usos industrials.

El port de Sant Carles de la Ràpita ja compta, a més de amb plaques fotovoltaiques, amb un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, enllumenat LED i torretes de subministrament de serveis amb sistemes per estalviar recursos energètics. Per altra banda, en la seu portuària de la zona Sud de Ports de la Generalitat s’han instal·lat plaques fotovoltaiques en les oficines que han permès estalviar 5 tones de CO2 a l’any. En el mig termini, es continuarà impulsant l’energia fotovoltaica i s’avançarà cap a l’electrificació dels molls de creuer i la innovació portuària.

NOVES OBRES EN EL PORT DE BLANES
Per altra banda, s’han anunciat dues noves actuacions d’adequació de la coberta de la llotja i urbanització en el port de Blanes, que sumades a les actuals suposen un inversió de 3,5 milions d’euros en dos anys. Les obres d’emergència que es porten a terme en l’actualitat van destinades a reforçar el seu dic de recer, que va ser danyat a causa del temporal Glòria. El seu objectiu és donar estabilitat a la tercera alineació del dic i seguretat a les activitats. Amb una inversió de 2,4 milions d’euros, es preveu que finalitzin la primera quinzena de març. “Les obres avancen a bon ritme i ja hem col·locat el 90% d’escullera i el 80% de blocs de formigó”, ha assenyalat Joan Pere Gómez.

Les actuacions en l’extrem del dic afectat ja han finalitzat i, a finals de mes, es preveu acabar la col·locació de blocs de formigó en la part exterior del dic. Així mateix, el pròxim any s’urbanitzarà la part de ribera de l’entrada del port fins a la zona d’aparcament, així com el vial que acaba en el passeig marítim, amb un pressupost previst de 300.000 euros. Finalment, pel que fa a la llotja, es prepararà un projecte constrictiu per al primer trimestre de l’any, que serà després licitat i adjudicat. Per millorar problemes en la seva coberta relacionats amb l’aïllament, esquerdes i goteres, es comptarà amb un pressupost de 800.000 euros, en unes obres que començaran el decebre del 2021.