13 de junio de 2021 | Actualizado 7:16

L’escola de mecànics aeronàutics de Lleida-Alguaire iniciarà classes al gener

El nou centre formatiu s’especialitzarà en la formació de personal mecànic en manteniment d’aeronaus
Visita a les noves instal·lacions de l’escola a l’aeroport | Generalitat de Catalunya

L’Aeroport de Lleida-Alguaire acollirà a partir del primer trimestre del 2021 la futura escola de mecànics aeronàutics de l’Escola de Formació Aeronàutica de Vilanova i la Geltrú (EFAV). “El seu entorn d’activitat aeronàutica el torna un espai idoni per programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic”, ha recalcat la Generalitat de Catalunya en un comunicat. D’aquesta forma, l’escola oferirà als futurs mecànics formació teòrica i pràctiques en les empreses ubicades a l’aeroport.

En relació a això, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha finançat el certificat de professionalitat d’operacions auxiliars de manteniment aeronàutic, amb un total de 47.000 euros per a l’any 2021. A més, l’aeroport desenvolupa un espai de coworking per acollir projectes formatius i tecnològics vinculats amb aquesta indústria. En concret, hi haurà un espai de reunions i classes teòriques en una de les plantes de la torre de control, mentre que una part de l’antic magatzem es convertirà en espai de pràctiques i magatzem.

“Asfaltem un total de quatre hectàrees per donar encara més activitat a l’aeroport”
Damià Calvet Conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya

En total, es reformaran 870 metres quadrats amb aquest propòsit. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha destacat els esforços de les diferents administracions per “convertir l’Aeroport de Lleida-Alguaire en un hub industrial, tecnològic i de formació”. Així mateix, ha recordat que “hem fet inversions, millorant la plataforma aèria i els hangars, i ara mateix asfaltem un total de quatre hectàrees, uns quatre camps de futbol, per donar-li encara més activitat”.

Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que “en els darrers cinc mesos s’ha fet una inversió de més de dos milions d’euros en l’EFAV, perquè és un projecte d’èxit i una garantia d’inserció laboral, que és del 100%”. Pel que fa a això, ha afegit que “el que presentem avui és el fruit del treball conjunt de les administracions per oferir una formació pública, de primer nivell, per generar oportunitats laborals i que doni resposta a les necessitats del teixit productiu del territori”.

“Presentem el fruit del treball conjunt per oferir una formació de primer nivell”
Chakir el Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

En els darrers cinc anys, el SOC ha finançat amb prop de dos milions d’euros la formació de 348 alumnes de tres especialitats formatives aeronàutiques: operacions auxiliars de manteniment aeronàutic, manteniment d’estructures d’aeronaus i manteniment d’avions amb motor de turbina. “El 70% d’aquests alumnes són persones demandants d’ocupació sense treball que s’han pogut requalificar”, han afegit des de la Generalitat de Catalunya. A partir del gener, l’aeròdrom de Lleida-Alguaire acollirà així la segona seu de l’EFAV, gràcies al conveni signat el passat mes de juny entre Aeroports de Catalunya i l’Ajuntament de Vilanova.

L’EFAV se sumarà a les actuals escoles de pilots basades en l’aeroport: BAA Training (Avia Solutions Group) i la BCN Flight School (Aeroclub de Barcelona-Sabadell). “La presencia d’una escola de tècnics de manteniment ha estat un element decisiu per a què Avia Solutions Group hagi decidit crear una nova empresa de manteniment d’aeronaus, ocupant un dels hangars que recentment s’han instal·lat a l’aeroport”, ha afegit la Generalitat.

L’aeroport preveu finalitzar el gener l’ampliació de la zona de preservació d’aeronaus

Per altra banda, l’aeroport preveu finalitzar el proper mes de gener l’ampliació en quatre hectàrees de la zona de preservació d’aeronaus, que permetrà disposar d’una capacitat addicional per a unes 25 o 30 naus del tipus A-320 o B737. Aquest projecte se suma a la redacció del projecte que es porta a terme per fer el segon hangar de més dimensions de Catalunya, de vuitanta metres quadrats. “Justament avui la comissió d’Urbanisme de Lleida ha aprovat una modificació que permetrà fer vuit hangars nous de grans dimensions, que serviran per acollir encara més empreses com les que ja es troben aquí, però sobre tot les que vulguin venir”, ha conclòs Calvet.