28 de enero de 2021 | Actualizado 15:47
Ports de Catalunya

Ports de la Generalitat iniciarà les obres del dic de recer de les Cases d’Alcanar el 2022

Després d’un any d’estudis, s’ha trobat la solució als problemes d’ultrapassaments del port, amb una inversió de tres milions d’euros

Ports de la Generalitat destinarà un pressupost aproximat de tres milions d’euros en modificar el dic de recer i construir un taló en el port de les Cases d’Alcanar, al qual li va afectar el temporal Glòria. Després d’un any de treball i d’un estudi de model físic en una piscina d’assaig de la Universidad de A Coruña, s’ha buscat una solució als problemes d’ultrapassaments que pateix el complex portuari davant de temporals de llevant. La finalització de la redacció d’aquet estudi està prevista per a finals de gener, “després de començar la redacció del projecte constructiu amb els informes necessaris i la tramitació administrativa del projecte”. L’objectiu és iniciar les obres el 2022.

El port de les Cases d’Alcanar és l’únic de Catalunya que disposa d’una bocana orientada al nord-est, orientació que “el fa vulnerable als temporals, amb problemes d’agitació interior que afecten les instal·lacions portuàries”. Pel que fa a això, el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha assenyalat que “hem fet les probes pertinents i hem buscat la millor solució per resoldre aquesta situació de vulnerabilitat”. En relació a això, ha afegit que “invertirem uns tres milions d’euros per donar estabilitat, funcionalitat i seguretat al port, i donar resposta a la demanda dels sectors nàutic i pesquer”.

Per a l’estudi, es va construir una maqueta a escala del recinte, que va ser col·locada dins d’una piscina d’assaig. Posteriorment, es va sotmetre el model a diferents onatges derivats de temporals per comprovar quina seria la millor solució per a què els temporals de llevant no afectessin el port. Segons han explicat des de Ports de la Generalitat, els resultats de les proves van revelar que la millor solució era la prolongació del dic de recer, motiu pel qual els tècnics redactaran ara un informe on s’indiquen les diferents probes fetes i les conclusions.