27 de octubre de 2021 | Actualizado 13:48

El mercat immologístic català supera la seva xifra d’operacions el 2020 tot i la pandèmia

Els nivells d’absorció han retrocedit respecte al 2019, amb 423.510 metres quadrats en el darrer exercici
ZAL Port

El mercat immologístic català ha tancat el 2020 amb un increment en el número d’operacions respecte al 2019, segons ha informat la consultora Savills Aguirre Newman. Tot i la pandèmia, en el darrer exercici s’han assolit un total de 68 transaccions de naus i espais logístics, set més que el 2019. Tanmateix, la superfície contractada s’ha situat en els 423.510 metres quadrats, un volum comparativament inferior als 601.521 metres quadrats de l’any anterior. En el retrocés en els nivells d’absorció hi ha influït “l’efecte que va tenir en el mercat el confinament”, segons la directora d’Industrial i Logística de la consultora a Barcelona, Gloria Valverde.

No obstant això, després d’aquesta primera etapa, “el sector s’ha anat reactivant i proba de què la demanda segueix activa és que hem millorat el nombre de transaccions respecte a l’any anterior”, ha afegit Valverde, a més del fet de què la contractació s’ha mantingut en nivells elevats. De fet, del total d’operacions del darrer exercici, 17 corresponen al quart trimestre i superen les 14 materialitzades de l’octubre al desembre de l’any anterior. Per la seva part, en el període es van contractar 103.000 metres quadrats, en comparació als 132.000 del 2019. Això ha provocat que, el 2020, la superfície mesurada per operació hagi baixat dels 9.861 metres quadrats als 6.228 del 2019.

Augmenten les transaccions ‘big box’ amb projectes com el de Lidl o Katoen Natie

En el darrer exercici, també han augmentat les transaccions ‘big box’, és a dir, amb un metratge superior als 20.000 metres quadrats. En concret, s’han fet quatre, una més que el 2019, que corresponen a Lidl, ID Logistic, Katoen Natie i Amazon. A l’hora d’analitzar-ho per àrees geogràfiques, la primera corona ha acaparat el 56,85% de la contractació logística; mentre que la segona ha concentrat el 14,16% i, la tercera, el 20,14%. Per la seva part, la zona centre ha absorbit el 8,85% del total. “L’atractiu de Catalunya es manté respecte dels operadors i inversors, tant nacionals com internacionals, i existeix un demanda no satisfeta davant la dificultat d’atendre-la per manca de producte i superfície disponible segons les seves necessitats”, ha afegit Valverde.

Segons les dades de Savills Aguirre Newman, el stock disponible se situa en el 3% en el conjunt de Catalunya, mentre que en la zona centre i primera corona de Barcelona quasi no arriba al 1,5%. Davant la falta de producte, les rendes s’han mantingut. Finalment, les previsions de contractació per al present exercici són optimistes, ja que dels 388.410 metres quadrats que s’han incorporat al mercat, el 67,15% es troba prellogat. A més, del nou espai que es va incorporar el 2020, 430.628 metres quadrats, el 84% ja ha estat contractat.