27 de octubre de 2021 | Actualizado 13:48

El port de Tarragona consolida al desembre la inèrcia positiva del darrer quadrimestre

El complex portuari tanca el 2020 amb una caiguda de tràfics propera al 20%, tot i augurar un declivi del 30% al principi de la pandèmia
Autoritat Portuària de Tarragona

Els tràfics portuaris de Tarragona han crescut el 4,9% al desembre respecte al mateix mes del 2020. Amb 2,47 milions de tones mogudes, la dada consolida la tendència positiva que el complex portuari ha experimentat en el darrer quadrimestre de l’any. “Desembre ha estat el quart millor període de l’exercici, desprès d’una tendència a l’alça des d’agost”, ha valorat l’autoritat portuària. A més, aquest percentatge és encara més positiu sense tenir en compte el carbó i coc de petroli, ja que elevaria la xifra al 8,2% sense comptabilitzar aquests dos productes. Es tracta de mercaderies que han disminuït la seva presència en els darrers temps per l’aplicació de les mesures mediambientals europees sobre la producció elèctrica.

Pel que fa a l’acumulat anual, tot i que sense xifres consolidades, el volum en el conjunt del 2020 apunta a què el port experimentarà una caiguda de tràfics del 20%, amb 26,7 milions de tones mogudes. “El que intuíem que podria passar i pel que ens havíem preparat era que fos una reducció significativament més gran”, ha reconegut el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, en una entrevista a Ràdio Ciutat Tarragona. Pel que fa a això, les previsions a l’inici de la pandèmia contemplaven un declivi aproximat del 30%. En aquest darrer any, i en línia amb els resultats del 2019, els tràfics que millor s’han comportat han estat els dels cereals per a ús animal, poc susceptibles a l’impacte de la pandèmia, i els productes petroquímics, sobre tot els carburants.

“Ens havíem preparat per a què la reducció de tràfics fos significativament major”
Josep Maria Cruset President de l’Autoritat Portuària de Tarragona

Cal recordar, així mateix, que el port s’ha vist afectat en el darrer exercici per altres factors com el temporal Glòria, la reducció de l’activitat del polígon petroquímic per l’explosió en Iqoxe, la reducció del carbó pel tancament de les central d’Andorra de Terol i Acúdia a Mallorca i el retorn de la sal potàssica a Barcelona, que es trobava a Tarragona mentre es rellançaven les obres de la nova terminal de ICL. Pel que fa a les perspectives de futur, Cruset ha augurat que les previsions es troben subjectes a l’evolució de la vacuna, però que el recinte espera aconseguir el 2022 un escenari de tràfics com el del 2019.

Pel que fa a les inversions, el president ha confirmat que, tot i la pandèmia, s’han mantingut els projectes i el pla d’inversió. “De fet, en alguns aspectes hem aprofitat la menor activitat d’alguns sectors per fer obres i invertir, com en la nova futura terminal de creuers”, ha afegit Cruset. En concret, en els propers quatre o cinc anys el port invertirà uns 150 milions d’euros en aquesta finalitat.

CREIXEMENT DELS ADOBS I ELS PETROLÍFERS EL DESEMBRE
En analitzar-ho per segments, els líquids a granel són els que han contribuït en un major grau a la recuperació, especialment en l’àmbit dels químics i els adobs. De fet, aquest darrer és el que ha experimentat un comportament més positiu respecte a l’any anterior, amb un increment del 59,7%. No obstant això, el moviment en l’apartat d’altres productes petrolífers és el que més tones ha mogut, amb 836.299, xifra que suposa un augment del 34,3% interanual. Per la seva part, la càrrega general en contenidor ha crescut el 13,9% en comparació al 2019, amb uns volums similars als de novembre.

Per mercaderia, els productes energètics s’han mantingut com a tràfic principal en el port de Tarragona en el darrer mes del 2020. L’increment ha estat del 14,5% i destaquen el gasoil, fuel i petroli, així com l’increment del 8,5% en biocombustibles. “La sal comuna és una de les mercaderies que ha viscut un increment més important, amb una pujada del 186,9%”, motivat principalment per l’abastiment que es fa en aquesta època de l’any”, ha explicat l’autoritat portuària.