27 de octubre de 2021 | Actualizado 19:14
FGC

FGC crearà una exposició de vehicles històrics en l’estació de Martorell

L’operador ferroviari habilitarà tres vies per exposar locomotores, cotxes i vagons de diferents èpoques

La companyia pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha adjudicat les obres per construir una nau en l’entorn de l’estació de Martorell Central, que es destinarà a conservar i exposar part del seu patrimoni històric. Amb el títol de ‘L’espai de la via mètrica’, s’exposaran alguns vehicles històrics de la línia Llobregat-Anoia, a més d’unes 20 peces preservades per l’operador com locomotores, cotxes i vagons. En concret, l’edifici es construirà en l’espai on antigament s’ubicaven uns tallers de locomotores, al costat de la platja de vies i de l’aparcament.

Amb una superfície de 2.200 metres quadrats, la nau comptarà amb 106 metres de longitud i 21 d’amplitud, amb 8,65 metres d’altura. A més, disposarà de capacitat per acollir tres vies de 105 metres de longitud sobre les quals se situaran els vehicles. L’edifici, que serà visitable a partir de l’any vinent, comptarà amb un espai per a petites peces històriques, una sala d’actes i un magatzem. També s’adequaran els espais dels voltants per facilitar l’accés als visitants, per exemple, amb una vorera o la creació d’una zona verda d’uns 2.900 metres quadrats.

“Totes les actuacions tenen una voluntat clara: apropar a la ciutadania el patrimoni històric de FGC”, ha destacat el seu president, Ricard Font. “No només s’ha de preservar aquesta cultura ferroviària, sinó recuperar-la, compartir-la i divulgar-la”. En relació a això, FGC ultima els detalls d’un nou pla de patrimoni que definirà les seves actuacions i estratègies en aquest àmbit fins al 2030. “Des de la nostra creació, hem seguit una política estructurada i sostinguda en el temps de preservació del nostre patrimoni industrial i cultural”, ha conclòs Font. “Hem fet un esforç molt important per recuperar, mantenir i compartir el patrimoni ferroviari, material i immaterial”.

FGC també ha habilitat altres espais d’exposició com ‘La Cotxera de Rubí’ o ‘El Moll de la Pobla’

Aquesta nau de Martorell se suma a altres espais expositius que FGC ha habilitat recentment per preservar el seu patrimoni ferroviari. És el cas de l’ampliació i condicionament en la línia Barcelona-Vallès de ‘La Cotxer de Rubí’, on es preserven vuit vehicles històrics d’aquesta línia i que es podrà visitar aquest mateix any. En el centre operatiu de Rubí, també s’ha construït la nau del tren històric del Vallès, que preservarà en el seu interior diferents vehicles històrics. Un altre exemple és, en la línia Lleida-La Pobla, espai expositiu ‘El Moll de la Pobla’, on s’ha recuperat el hangar, el moll de mercaderies i tres grues històriques que ja es trobaven en l’estació.

LA CIRCULACIÓ DE TRENS HISTÒRICS EN LES LÍNIES DE FGC
FGC també treballa per disposar d’una unitat de tren històric en estat de circulació en cada una de les seves línies, amb les que preveu fer circulacions comercials amb els usuaris. L’operador ferroviari ja ha completat la revisió i rehabilitació d’un tren de la sèrie 400 construït en els anys 40, conegut com a ‘granota’ pel seu color verd i els grans fars de la part frontal. En la línia Llobregat-Anoia, treballa així mateix en un projecte per revisar i rehabilitar un tren format per quatre cotxes de fust de finals del segle XIX i principis del XX.