5 de febrero de 2023 | Actualizado 8:26

El nanosatèl·lit de Catalunya permetrà monitoritzar activitat logística i del transport

Sateliot l'exportarà a Rússia des de Gran Bretanya i, un cop integrat en l'enlairador, es mourà al cosmòdrom de Bikonur a Kazakhstan
Els nanostèl·lits proporcionaran la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats en tot el territori | Sateliot / Open Cosmos

Un dels fins als 100 nanosatèl·lits que la startup Sateliot llençarà de manera privada fins al 2025 donarà servei a la Generalitat de Catalunya, desprès que recientemente es fes pública l’adjudicación. Aquesta tecnologia permetrà monitoritzar per al Govern sectors com el marítim, ferroviari, automobilístic, logístic i del transport de mercaderies. Els nanosatèl·lits proporcionaran la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats en tot el territori, fins i tot en zones de difícil accés o sense cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals. Segons ha explicat el responsable de l’Àrea Espacial de Sateliot, Isaac Llorens, aquests aparells “permetran desenvolupar diferents sectors productius en augmentar l’eficiència, reduir costos, millorar la seva productivitat i facilitar la sostenibilitat de tot l’ecosistema”.

“L’espai és el nou internet, tal com afirma Jeff Bezos, ha deixat de ser un lloc reservat per a uns pocs”, ha destacat Llorens. Aquest àmbit, segons ha assegurat, “viu una autèntica revolució i les previsions apunten a què totes les xifres econòmiques que l’envolten es dispararan en els propers anys”, en una carrera espacial en la qual Europa també s’hi ha inscrit. El projecte forma part de l’estratègia New Space aprovada per l’Executiu català el passat 27 d’octubre i, si les condicions meteorològiques són les adequades, el llançament del satèl·lit es portarà a terme el 20 de març des de Baikonur, en Kazakhstan. Es tracta de la primera base espacial del món i una de les més ocupades per l’activitat de suport a l’Estació Espacial Internacional.

“L’espai ha deixat de ser un lloc reservat per a uns pocs”
Isaac Llorens Responsable de l’Àrea Espacial de Sateliot

“Com a companyia global capaç de desenvolupar serveis en tot el món, aplaudim estratègies com la catalana, encaminades a potenciar aquest sector, que veiem clau per atraure la inversió, talent i innovació tecnològica”, han comentat des de Sateliot, a la qual li ha estat adjudicat el projecte per un import de 574.750 euros. Des de la conselleria de Polítiques Digitals busquen, mitjançant iniciatives com aquesta, consolidar i maximitzar el seu lideratge en el camp. En concret, des de l’Administració Pública han calculat que el desenvolupament d’aquesta nova economia d’alt valor afegit generarà 1.200 llocs de treball i una facturació pròxima als 300 milions d’euros fins al 2025.

LA LOGÍSTIC ESPACIAL DARRERA DELS NANOSATÈL·LITS
Al contrari de les creences populars, “si bé pot semblar una càrrega molt exòtica, com no porta cap sistema de propulsió, no és més que un munt d’ordinadors, ràdios, bateries i sistemes elèctrics de potència”, ha explicat Llorens. Les bateries són els elements més perillosos del conjunt i, per reduir els riscos de danys en el transport, “s’empaqueta tot amb productes d’antiacumulació d’electricitat estàtica”. El conjunt va dins d’una beina de transport a mesura i, a la vegada, en una caixa de transport encoixinada, que es fixa en la caixa de fusta en la qual s’envia.

El conjunt de nanosatèl·lits l’ha desenvolupat Sateliot, però els ha fabricat l’empresa Open Cosmos

“Tot va correctament marcat com a molt fràgil i, si algú a duanes obrís la caixa de fusta, hi ha advertències de què no es pot obrir en qualsevol entorn i informació de contacte del fabricant”, ha detallat el responsable de l’Àrea Espacial de la companyia. Cal destacar que el conjunt de nanosatèl·lits està desenvolupat per Sateliot, però fabricat per l’empresa Open Cosmos, i s’ultima la seva construcció en el Regne Unit. Des d’allà serà exportat a Rússia, on s’integrarà en l’enlairador. No obstant això, alguenes parts, com els panells solars i els sistemes de ràdio, es fabriquen a Espanya per ser enviades al punt on s’acoblen.

“L’enlairador és bàsicament una caixa que conté el satèl·lit per al posterior acoblament en el coet”, ha detallat Llorens. “Controla en quin moment el satèl·lit serà llibert a l’espai”. D’aquesta forma, l’empresa russa que gestiona el llançament del satèl·lit serà la responsable de l’exportació necessària per moure el conjunt cap al cosmòdrom de Baikonur. Sateliot encara no ha decidit on es fabricarà el conjunt de la constel·lació de fins a 100 nanosatèl·lits que va anunciar fa uns mesos, que podria fer-se tant a Espanya com a qualsevol altre país del món. No obstant això, des de la companyia han puntualitzat que els països de la UE i el Regne Unit serien els més factibles.