El fons Puertos 4.0 admet els sis projectes presentats pel port de Tarragona
Una de les seves iniciatives s’engloba en la categoria d’idea, mentre la resta ho ha fet en fase precomercial, degut al seu grau de maduresa
Autoritat Portuària de Tarragona
El MercantilBarcelona
22 de febrero de 2021
El fons d’innovació oberta Puertos 4.0 ha seleccionat els sis projectes presentats per l’Autoritat Portuària de Tarragona. Un total de 313 solucions tecnològiques han estat admeses en la primera convocatòria del programa, de les 520 presentades. Puertos 4.0 busca finançar la innovació del sistema portuari espanyol, amb un pressupost de 12 milions d’euros.
Passador
PROJECTES DEL PORT DE TARRAGONA ADMESOS A PUERTOS 4.0
WORLD FRIENDLY/PORT
El projecte, admès com a idea, busca oferir dades i informació vinculades amb WFriendly que accelerin l’acompliment de diferents objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 i l’entrada en la quarta revolució industrial als ports. La iniciativa vol servir de marc comú per unificar els criteris i analitzar el seu desenvolupament a l’àmbit global, així com definir un índex que indiqui el nivell d’acompliment de models als ports.
PORT RESILIENCE: REZILIO CASCADE
La solució tecnològica es basa en la millora de la seguretat i la resiliència de les instal·lacions portuàries. Per aconseguir-ho, combina la digitalització de plans d’emergència i de simulació d’efectes cascada o dòmino de les diferents infraestructures i serveis en els ports.
ROMVISION
Aquesta iniciativa s’orienta a implantar una solució de seguiment del tràfic dins del port i en temps real, sense interrompre el flux de transit. D’aquesta forma, permet gestionar de manera proactiva els fluxos de trànsit per evitar embussos, trobar vehicles determinats i els seus moviments en el recinte portuari.
SMART GDS
L’objectiu és monitoritzar la circulació del trànsit pesat a l’interior del recinte. En concret, proposa als transportistes que acudeixen al port els slots més òptims per a què la seva estada sigui la mínima possible, de manera que es millora l’operativa portuària i disminueix l’impacte mediambiental de la congestió de vehicles. A més, permet connectar les bàscules amb un sistema basat en tecnologia blockchain que permet de forma inviolable emmagatzemar les pesades i ser consultades pels agents implicats.
SUBDRILL JC 250
La iniciativa proposa la construcció d’un equip perforador subaquàtic que, auxiliat d’una embarcació, permetria realitzar prospeccions geotècniques sota l’aigua sense dependre de plataformes flotants. A més, es podria carregar sobre un camió o un avió per a ser transportat a tot el món. La implicació del port de Tarragona passa per l’habilitació de 30 metres de moll i una explanada adjacent de 30 metres quadrats per fer probes pilot durant dos o tres dies, més els de muntatge i desmuntatge.
SENSORIZACIÓN VIBROCORER
El projecte vol donar una solució a la manca de dades durant la realització d’assajos. Per aconseguir-ho, busca dissenyar i desenvolupar un lector de paràmetres a incorporar que permeti obtenir dades paramètriques durant l’execució de l’assaig, per poder ser correlacionades amb propietats de terra.
En el cas del port de Tarragona, un dels projectes ha estat admès com a idea i, la resta, en fase precomercial, en tenir en compta el seu grau de maduresa. “Les candidatures haurien de donar resposta als reptes plantejats, després d’un procés d’anàlisi amb els principals actors del sector logístic, en el qual es van detectar les àrees de millora i el potencial d’innovació en l’àmbit de la digitalització, seguretat, protecció mediambiental, eficiència i descarbonització”, han recordat des del port tarragoní.