17 de junio de 2021 | Actualizado 6:00
D'esquerra a dreta: Isaías Táboas (Renfe), Joaquim Llansó (CCOC i Foment del Treball) i Pere Macias (Rodalies) | CCOC

Renfe genera a Catalunya més d’una tercera part del seu negoci total de mercaderies

La companyia preveu duplicar la seva capacitat de transport i facturació en el territori català per a 2030, fins a aconseguir els 150 milions

El president de Renfe, Isaías Táboas, ha reconegut que el segment de mercaderies és “la gran assignatura pendent” de la companyia pública, en un acte organitzat en la seu de Foment del Treball per a presentar el Pla de Rodalies fins a 2030. Fins al 35% del negoci de mercaderies de l’operador es genera a Catalunya. Segons ha explicat la companyia, l’activitat de Renfe Mercancías a Catalunya va sumar 71 milions d’euros i 6,3 milions de tones al 2019. No obstant això, Táboas ha subratllat la necessitat de ser “més ambiciosos” i créixer. En concret, aquesta voluntat s’ha materialitzat en l’objectiu de Renfe de duplicar la seva capacitat de transport i facturació en el territori català per a 2030, fins a aconseguir els 150 milions d’euros.

Es tracta d’un desenvolupament que se sustentarà en tres palanques: el Corredor Mediterrani, els ports i l’activitat de la companyia com a operador logístic integral. Per exemple, per al Corredor Mediterrani l’operador preveu realitzar “importants inversions” en locomotores perquè puguin transitar per vies amb tensions elèctriques diferents. “Haurem de comprar locomotores bitensió i fins i tot, si és necessari, tritensin”, ha avançat el president de Renfe.

“Haurem de comprar locomotores bitensió i fins i tot, si és necessari, tritensin”
Isaías Táboas President de Renfe

D’altra banda, del total de trens de mercaderies moguts en 2019, el 17% es van vehicular a través dels ports de Barcelona i Tarragona, amb 142 trens setmanals en el primer cas i 52 en el segon. En relació a això, el president de la companyia ha destacat la necessitat d’incrementar la relació amb els complexos portuaris, principalment amb Barcelona i Tarragona, per a créixer en volum de negoci. “En els últims mesos, hem aconseguit una millor relació amb el conjunt de ports”, ha assegurat.

Des de Renfe també han reafirmat la seva aposta per convertir-se en un operador logístic porta a porta. La companyia pública ja ofereix serveis de primera i última milla, a més de tracció i vagons, amb camions i furgonetes que complementen als trens. No obstant això, Táboas ha manifestat el seu interès pel negoci inmologístic. Per exemple, en aprofitar espai dels tallers per a aquesta finalitat, amb més de 5.000 metres quadrats de sostre a Can Tunis que “podríem utilitzar i utilitzarem per a emmagatzemar la logística que necessitem”. Aquestes iniciatives permetrien així a la companyia avançar, d’altra banda, en la seva aposta per créixer en l’àmbit del Multiproducto a Barcelona.

NOU COMITÈ ASSESSOR DE RENFE A CATALUNYA
Així mateix, Renfe ha anunciat la creació d’un grup d’11 experts a Catalunya que li donarà suport a l’hora de millorar els seus serveis, tant de passatgers com de mercaderies. Els membres provenen de diferents àmbits socioeconòmics i proporcionaran a Renfe veus externes en sectors com el logístic, empresarial o de caràcter operacional. El grup es reunirà de manera periòdica i, una vegada configurat, Renfe estudiarà el desenvolupament de les iniciatives que es presentin en les diferents comissions. Mitjançant aquesta iniciativa, la companyia pública cerca, entre altres objectius, desenvolupar els actius i potencialitats que té el transport de mercaderies per ferrocarril, així com millorar i créixer en els seus serveis prestats a Catalunya. A més dels experts, participaran també a les reunions, el president Isaías Táboas; el director General d’Estratègia i Innovació de Renfe, Manel Villalante; la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo; i el director del mercat Multiproducto de Renfe Mercancías, Julio Carazo.

Passador

262 MILIONS D'INVERSIÓ A CATALUNYA AL 2021
El Pla de Rodalies 2020-2030 preveu una inversió total de 6.345,92 milions d'euros. Entre els diferents projectes a desenvolupar, es troben alguns més immediats amb l'horitzó temporal en 2025, com el programa de reposició d'actius per a incrementar la fiabilitat de les infraestructures. Es tracta d'un àmbit en el qual s'engloben actuacions per al Corredor Mediterrani. D'altra banda, el pressupost global d'inversions de Renfe per a aquest 2021 és de 856,6 milions d'euros, el 116% més respecte a 2020. De la inversió, el 30% es destinarà a Catalunya, amb 262 milions d'euros, una xifra que representa un increment del 169% interanual.