18 de abril de 2021 | Actualizado 9:43

La Generalitat exigeix al Govern espanyol respecte a les seves competències a Rodalies

Damià Calvet també ha mostrat la seva perplexitat per la creació del consell assessor per al creixement dels serveis a Catalunya
Rodalies

El conseller de Territori i Sostenibilitat de Catalunya, Damià Calvet, ha reivindicat per carta al ministre de Transportes, José Luis Ábalos, que es respecti la competència de la Generalitat sobre els serveis ferroviaris de passatgers que circulen íntegrament per Catalunya, amb independència de la titularitat de la infraestructura. En relació a això, ha criticat que l’acte de presentació del Pla de Rodalies “es va barrejar amb una presentació de l’operador ferroviari Renfe, volent confondre el rol de l’Estat en la inversió de la infraestructura (Adif) amb el rol d’un operador que hauria de respondre als requeriments i a la planificació de l’administració titular del servei”.

L’Estat “no reconeix la competència exclusiva de la Generalitat, tal com estableix l’Estatut d’Autonomia en l’article 169”. Així mateix, Calvet ha mostrat la seva “perplexitat” per la creació del consell assessor per al creixement dels serveis a Catalunya “ignorant explícitament el marc competencial i l’administració titular i planificadora dels serveis”. Pel que fa al Pla de Rodalies, el conseller ha lamentat “no haver pogut participar en el seu disseny i en la concreció de les actuacions més importants”.

Calvet lamenta no haver pogut participar en l’elaboració del Pla de Rodalies

Des de la Generalitat de Catalunya han assenyalat que no se’ls ha tingut en compte, com a titular del servei, en la seva elaboració. “No és accidental, el propi pla òbvia la Generalitat quan tracta sobre la seva coordinació amb les respectives administracions públiques presents en el seu àmbit territorial”, ha puntualitzat Calvet. Des de l’Administració Pública catalana han recordat que es compleixen 11 anys d’incompliments per part de l’Estat sobre els acords de traspàs de Rodalies, quelcom que segons el conseller de Territori i Sostenibilitat perjudica els ciutadans. “Reben un servei clarament millorable per part de Renfe, caracteritzat per continues alteracions del servei, manca de puntualitat i, en els darrers mesos, gran quantitat de combois sense operar per manca de maquinistes”. Així mateix, ha valorat que l’Estat no té la voluntat política per acomplir amb els compromisos establerts en la comissió de traspàs.

Per això, Calvet ha reiterat la necessitat d’implementar els acords de la comissió mixta “sense dilacions ni excuses” i que tenint en compte “les nostres aportacions com a titulars del servei, que aconseguim uns compromisos concrets, avaluables i calendaritzats”. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha conclòs la seva carta demanant a Ábalos que traslladi a Renfe “instruccions precises per a què actuï a Catalunya com a un operador al servei dels seus ciutadans i desenvolupi la seva operativa segons els requisits establerts per la Generalitat”, com a administració titular del servei, i que no adopti “rols allunyats de la seva finalitat”. En aquest sentit, Calvet ha considerat “impropi i inacceptable que Renfe faci declaracions públiques qüestionant les decisions de la Generalitat de Catalunya en relació als serveis de Rodalies”.