21 de abril de 2021 | Actualizado 15:10

Transportes crea la comissió de seguiment per als accessos al port de Barcelona

S’han configurat els dos grups de treball tècnic previstos per al desenvolupament de les diferents actuacions
Port de Barcelona

Els futurs accessos viaris i ferroviaris del port de Barcelona disposen formalment a partir d’avui, 26 de febrer, d’una comissió de seguiment. El secretari general de Infraestructuras, Sergio Vázquez, ha presidit la primera sessió consultiva d’aquest òrgan. Vázquez ha assenyalat que, més que un acord, el protocol és “un pla de treballs clar per als nous accessos”. Així mateix, ha remarcat “la importància d’haver trobat una solució tècnica viable, consensuada i definitiva” i que s’hagi inclòs “el desenvolupament coordinat del node logístic de Barcelona per primer cop en el marc dels treballs”.

En la comissió hi participen, a més del ministeri de Transportes, la Generalitat de Catalunya, el port de Barcelona, Adif, Puertos del Estado y Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En concret, s’han inaugurat els dos grups de treball tècnic previstos per al desenvolupament de les actuacions. El primer, que serà coordinat per l’Autoritat Portuària de Barcelona, s’encarregarà de la solució dels nous accessos, on “el punt de vista mediambiental i la reposició dels serveis afectats seran factors clau”, segons el ministeri. En relació a això, Adif va contractar recentment els treballs de redacció del primer projecte bàsic.

La sostenibilitat i la reposició del serveis afectats seran clau en la solució dels accessos

A la vegada, el segon grup se centrarà en el desenvolupament del nus logístic en el port. Aquest serà coordinat per Adif i busca desenvolupar els instruments jurídics que, amb els models econòmic-financers necessaris, serveixin per definir el model de gestió i de negoci de les terminals ubicades en la seva àrea d’influència. En la reunió també s’ha fet un repàs dels avanços ja fets per les entitats participants en les dues actuacions. En aquest context, el port de Barcelona i la generalitat de Catalunya han manifestat la seva satisfacció per la rellevància de l’acte, segons ha informat el ministeri, ja que “és el primer cop que es constitueix formalment una comissió de seguiment sobre els accessos del port”.

El representat en la comissió del port de Barcelona és el seu director general,  José Alberto Carbonell. Per part de la Generalitat de Catalunya hi participa el director general d’Infraestructures i Mobilitat, Xavier Flores. Així mateix, també hi forma part la directora general de Planificación Estratégica y Proyectos d’Adif, María Luisa Domínguez; el director de Planificación y Desarrollo de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena; i el director de FGC, Pere Calvet.