18 de abril de 2021 | Actualizado 9:43

El port de Barcelona signa un acord per fomentar la formació professional

La iniciativa aspira a crear i oferir una formació de qualitat que s’ajusti a les necessitats reals del sector
D’esquerra a dreta: Jordi Trius, Mercè Conesa i Chakir el Homrani | Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha participat en la signatura d’un acord estratègic per a l’impuls de la formació professional (FP) en la seva comunitat portuària, que ha comptat amb la col·laboració de múltiples entitats de l’àmbit públic i privat. Per exemple, entre els signants hi ha figurat el delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro. “Està destinat a afavorir l’atracció de talent en el món portuari i logístic a través d’una formació de qualitat que s’ajusti a les necessitats reals del sector”, ha explicat la presidenta del port català, Mercè Conesa. “Ha de posar a disposició del món empresarial les oportunitats que proporciona el món acadèmic”. En aquest sentit, la presidenta ha destacat la necessitat de col·laborar amb les administracions i actors involucrats per fer realitat aquests objectius.

“L’acord ha de posar a disposició de les empreses les oportunitats del món acadèmic”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

“És fonamental per a la nostra supervivència que s’incorpori gent jove a les plantilles, no només per al relleu generacional, sinó també per afrontar els reptes de digitalització i automatització”, ha destacat, per la seva part, el president de l’Associació d’Agents Consignataris de Vaixells, Jordi Trius. En relació amb això, el port ha fet recentment un estudi per identificar els perfils professionals que més se sol·licitaran en el futur als ports mediterranis. Per altra banda, Conesa ha defensat la implantació de noves modalitats d’aprenentatge vinculades amb les pràctiques nacionals i internacionals o amb el desenvolupament de formació digital. No obstant això, ha lamentat que la presència femenina en aquest tipus de FP “no arribi al 4%” i ha emplaçat a incentivar que les dones accedeixin al sector.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de Catalunya, Chakir el Homrani, també ha participat en l’acte i ha destacat que l’acord permetrà “proporcionar oportunitats i millorar la productivitat de les empreses”. Així mateix, ha recalcat que “portem dos anys treballant en ell tot els agents, perquè no podem parlar d’una bona FP si no tenim alineades les empreses, els operadors i el coneixement del sector”. En l’actualitat, 37.000 professionals treballen a les empreses de la comunitat portuària i el port s’ha proposat arribar als 40.000 llocs de treball de qualitat en els propers anys.

“No podem parlar d’una bona FP si no tenim alineats els diversos actors”
Chakir el Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de Catalunya

“És necessària també la formació contínua en el sector, que per les seves característiques requereix del domini d’idiomes, coneixements especialitzats, capacitat d’adaptació i flexibilitat horària”, ha afegit Trius. “Els vaixells, els ports i les cadenes logístiques no paren mai i són una activitat essencial, com hem pogut comprovar durant la pandèmia”. El Homrani ha manifestat, en la mateixa línia, la importància “d’acreditar les competències de molts treballadors que són al port, però que no poden acreditar-les oficialment”, així com de fomentar la requalificació. L’acord engloba l’economia marítima, la logística, el transport i el comerç internacional.