14 de abril de 2021 | Actualizado 16:30

El port de Barcelona incorpora noves variable en el seu estudi d’impacte econòmic

L’anàlisi té com a objectiu valorar la dimensió comercial del port i conèixer el valor afegit que genera el seu hinterland
Port de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha iniciat un procés de recollida de dades per redactar un nou estudi sobre l’impacte econòmic de la seva activitat comercial i digital. Aquest té l’objectiu de valorar la dimensió comercial del port i conèixer quin valor afegit genera en l’economia el seu hinterland, així com recollir dades d’altres indicadors per valorar l’abast del seu impacte mediambiental i social. En aquest sentit, l’estudi dona continuïtat als fets amb anterioritat, l’últim dels quals va finalitzar el 2010.

“Ens ajudarà a posar xifres al salt qualitatiu que ha donat el port en els darrers anys, en el qual ha tingut un paper rellevant el desenvolupament de la tecnologia digital”, ha destacat la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercè Conesa. “Aquest factor està transformant el port en un més competitiu, amb un creixent abast territorial, un menor impacte ambiental i, en definitiva, un port més productiu que millora la competitivitat de les empreses i la societat a la qual dóna servei”.

“Ens ajudarà a posar xifres al salt qualitatiu que ha donat el port en els darrers anys”
Mercè Conesa Presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona

En els darrers 10 anys, el port ha experimentat canvis en molts aspectes, destacant la innovació i la digitalització com els principals factors de competitivitat. D’aquesta forma, les enquestes posaran èmfasis en la digitalització, de forma que permetrà posar en valor l’esforç econòmic de les empreses en l’àmbit de la tecnologia, tant en l’aspecte operatiu com comercial.

“Estic convençuda que Barcelona no seria el port amb la capacitat que té avui si les empreses no haguessin fet una aposta ferma per la digitalització i ara és el moment de valorar els beneficis que ens ha aportat”, ha afegit Conesa. No obstant això, a més de qualificar els aspectes econòmics, l’informa també analitzarà altres beneficis que genera l’activitat portuària en el seu entorn, com l’ocupació o la reducció de l’impacte mediambiental. En relació amb això, l’empresa Ecoatenea serà l’encarregada de la seva elaboració i la recollida de dades finalitzarà en el mes d’abril. En total, s’han seleccionat empreses representatives del port, tant pel seu tipus d’activitat com per la implantació en el sector logístic.