19 de abril de 2021 | Actualizado 6:02

El tren nocturn Lunatrain endarrereix l’inici del servei de càrrega per manca de vagons

Els seus impulsors preveuen llençar un prototip per a passatgers a finals d’any, en un projecte que presentaran en abril davant del Parlament Europeu
Pexels

El projecte de tren nocturn mixt ‘Objectiu Tren de Nit’ (Lunatrain) serà una realitat en la ruta Barcelona-Montpellier-Heidelberg-Frankfurt a finals d’any. Els impulsors de la iniciativa preveuen que el llançament del prototip es faci efectiu entre el setembre i el desembre, tot i la dificultat afegida que la pandèmia ha suposat en el progrés del projecte. Això sí, de moment el servei s’habilitarà només per al segment de passatge. En concret, la composició amb mercaderies s’iniciarà amb un endarreriment de dos o tres anys per la manca de disponibilitat de vagons de càrrega, que hauran de construir-se properament.

D’aquesta forma, el projecte es desglossarà en dues fases. En la primera, amb tràfic exclusiu de passatgers, es conformarà com una proba pilot per millorar l’operativa en base als comentaris dels usuaris. A més, encara queden per definir aspectes com si el servei s’oferirà de forma puntual o regular. De fet, hi ha moltes consideracions a tenir en compte. “S’han de trobar vagons de passatgers, les locomotores o el solc de pujada i baixada per a què Barcelona i Frankfurt es trobin a 15 hores l’una de l’altre”, ha explicat el president de l’associació ‘Objectiu Tren de Nit’, Eric Boisseau. Al mateix temps, en l’àmbit de les mercaderies, l’associació col·laborarà amb SNCF Fret per redactar les especificacions dels nous vagons.

Lunatrain preveu la inclusió de vagons coberts i de plataforma per a caixes mòbils o contenidors

CLAUS PER HABILITAR EL SERVEI DE CÀRREGA
Lunatrain preveu la inclusió de vagons coberts capaços d’assolir els 200 kilòmetres per hora i de vagons de plataforma per transportar caixes mòbils o contenidors que puguin arribar als 160 kilòmetres per hora. Per aconseguir-ho, l’associació buscarà la documentació referent a un model de vagó de càrrega que l’operador ferroviari francès ha utilitzat durant més d’una dècada i que està autoritzat per circular a les velocitats estipulades per Lunatrain. Aquest mateix mes de març, l’associació i SNCF Réseau es reuniran per estudiar-ho, de manera que l’operador ferroviari francès aporti la tecnologia i els coneixements. Posteriorment, es redactaran les especificacions tècniques i comercials que permetin al futur constructor produir les unitats.

Fotografia d’un vagó cobert apte per als 200 km/h fora de circulació. Objectiu Tren de Nit

“El nostre objectiu és desenvolupar un referent europeu per als nostres trens mixtos d’alta velocitat”, ha detallat Eric. “Volem trobar l’oferta òptima al proposar tant als clients de passatgers com als de càrrega”. En termes generals, el servei de mercaderies permetrà el transport de béns d’alt valor afegit, peribles i fins i tot la càrrega que es transporta habitualment en furgoneta, en contenidor o en caixa mòbil. Així mateix, pel que fa als vagons plataforma, una empresa francesa ja ha utilitzat aquest sistema i Lunatrain preveu posar-se en contacte amb ella.

PASOS FUTURS PER A QUÈ EL TREN PARTEIXI AMB ÈXIT
L’implementació de Lunatrain comptarà amb la col·laboració dels operadors ferroviaris públics Renfe, DB i SNCF. Per als passatgers, el conjunt de trens estarà compost exclusivament per vagons Talgo. Així mateix, hi haurà un tren format per vagons Corail i vagons Siemens dels ferrocarrils russos RZD. Pel que fa a les locomotores, Boisseau ha recordat que “el fabricant francès Alstom no desposa de models de quatre corrents capaços d’operar a Espanya, França i Alemanya”.

Tot i això, alguns models de Bombardier, Siemens i Stradler sí que ho permeten a les velocitats especificades a la iniciativa, tot i que cadascuna d’elles presenta les seves pròpies particularitats. “Les tres locomotores encara no estan homologades a França per a passatgers a velocitats entre els 160 i 230 kilòmetrs per hora”, ha explicat el president ‘d’Objectiu Tren de Nit’. En aquest sentit, l’associació preveu la seva aprovació de cara al 2023, per als models Vecrtrons de Siemens, Stadler Euro 6000/9000 i els Bombardier TRAXX BR 186/187.

Mentrestant, els trens es veuran obligats a canviar de locomotores a Perpignan i Toul, Nancy o Estrasburg, amb un temps d’estacionament que augmentarà conseqüentment el temps de viatge. A més, si es desacoblessin les unitats de càrrega i passatgers, aquesta operació es portaria a terme en les ciutats de Toul o Nancy. En aquest sentit, també s’hauran de tenir en compte aspectes tècnics com la compatibilitat dels sistemes de frenada dels vagons de càrrega i de passatgers o la millora de l’oferta, en comparar el rendiment dels trens articulats Talgo i els no articulats d’altres constructors europeus com Siemens, CAF o el propi Talgo.

“El nostre objectiu és desenvolupar un referent Europeu per als nostres trens mixtos d’alta velocitat”
Eric Boisseau President ‘d’Objectiu Tren de Nit’

Entre els propers passos a donar, es preveu la presentació del projecte en el Parlament Europeu el proper mes d’abril. Així mateix, a aquest esdeveniment se li sumarà un seminari de treball de dos dies al Lago Maggiore d’Itàlia, en el marc de l’esdeveniment ‘Grans Express Europeus’ el maig o el juny. Per la seva banda, la segona fase del projecte es discutirà i comunicarà en la reunió amb el Parlament Europeu “tan bon punt es sol·licit l’acord amb els finançadors: el land alemany de Baden-Württemberg, la regió del Gran Est i Occitània, la Generalitat de Catalunya, DB Netz, SNCF Réseau i Adif. “El seu acord previ és necessari”, ha conclòs Boisseau.