18 de abril de 2021 | Actualizado 9:43

El tràfic de contenidors fins al febrer porta a Barcelona a superar les xifres del 2020

El moviment total de mercaderies en el primer bimestre de l’any ha crescut el 3,4% respecte al mateix període del 2020
Port de Barcelona

El port de Barcelona ha consolidat el febrer l’increment de l’activitat en els seus molls. En els dos primers mesos del 2021, el tràfic de contenidors s’ha incrementat el 17,9% interanual, amb 595.073 teus. “Aquest significatiu increment es deu tant al bon comportament dels contenidors d’origen i destí com als trànsits”, han detallat des de l’autoritat portuària. En concret, els contenidors d’importació i exportació han experimentat un augment del 9,3%, amb 333.082 teus; mentre que els de transbordament han incrementat el 30,8%, amb 261.993 teus. En analitzar-ho per països, destaca el dinamisme de les exportacions als Emirats Àrabs i la Xina, que han crescut respectivament el 77% i el 58%. Per la seva banda, altres països destacables són la Índia, que ha augmentat el 34% i, el Marroc, el 23%.

Pel que fa al tràfic total de mercaderies, en els dos primers mesos de l’any les instal·lacions del port català han canalitzat 10,49 milions de tones, amb un augment internaual del 3,4%. L’autoritat portuària també ha registrat una millora dels seus tràfics en el short sea shipping, amb uns cinc milions de tones de mercaderies mogudes, una xifra que suposa un increment de l’1,8% respecte al mateix període del 2020.

El tràfic a granel es mantenen en negatiu, però mostra símptomes de recuperació

Tot i això, altres segments com les mercaderies a granel encara es troben en negatiu, tot i que mostren símptomes de millora. En el cas dels líquids a granel, hi ha hagut un moviment de 1,8 milions de tones fins al febrer, amb una baixada del 23,3% interanual, especialment degut a la caiguda d’hidrocarburs com el gas natural. Per la seva part, els sòlids a granel han caigut el 9,3%, fins a les 661.828 tones, amb descensos en tràfics com el de faves de soja o potasses.

Per la seva banda, altres tràfics que també s’han mantingut en negatiu i encara mantenen la seva tendència a la baixa inclouen els vehicles i el passatge. En el primer cas, el descens fins al febrer ha estat del 26,4%, amb un 81.041 unitats mogudes. “Tot i el descens, les caigudes són molt menys pronunciades que durant bona part del 2021”, ha puntualitzat el port de Barcelona. Específicament, el cabotatge ha estat el segment més perjudicat en aquest tràfic, mentre que el declivi de les importacions i exportacions “s’ha suavitzat”, amb el -21,4%. Finalment, la caiguda del passatge s’ha ubicat en el 82,1%, amb 50.200 viatgers. El tràfic de creuers continua sent inexistent i, en els ferris, la caiguda és del 55%.