5 de octubre de 2022 | Actualizado 9:43

Wallbox tria la Zona Franca de Barcelona per instal·lar la seva nova planta de producció

La companyia barcelonina està especialitzada en la fabricació de solucions de càrrega intel·ligent per a vehicles elèctrics
D’esquerra a dreta: Pere Navarro (CZFB) i Enric Asunción (Wallbox) durant la signatura de l’acord | CZFB

Les instal·lacions de la Zona Franca de Barcelona acolliran en els propers mesos la nova planta productiva de l’empresa especialitzada en carregadors de vehicles elèctrics Wallbox. Amb un contracte d’arrendament de deu anys i una inversió de nou milions d’euros, “la nova fàbrica representa no només un pas molt important per al nostre futur, sinó també per a la indústria de l’automoció a Espanya que, com a tot el món, camina cap a l’electrificació”, ha destacat el director general de la companyia, Enric Asunción. “Hem trobat en la zona franca la infraestructura i l’entorn necessaris per instal·lar una planta capdavantera que ens permetrà seguir refermar el nostre lideratge en el sector de la recàrrega elèctrica i gestió energètica”.

Per la seva banda, el delegat especial de l’Estat en el Consorci, Pere Navarro, ha expressat la seva satisfacció per què la zona franca sigui l’opció triada “per acollir una empresa que despunta en un sector d’alt creixement com el de la recàrrega de cotxes elèctrics” i que “inverteixi massivament en I+D per al desenvolupament de tecnologies sostenibles punteres en l’àmbit mundial”. La planta ocuparà una parcel·la de 16.800 metres quadrats i disposarà d’una nau de 11.220 metres quadrats que en els propers mesos serà adaptada per adequar-se a les activitats de Wallbox.

“La fàbrica serà la primera pedra per crear un hub d’electromobilitat a Espanya”
Enric Asunción Director general de Wallbox

En aquest sentit, el pla d’expansió de la companyia passa per doblar la seva plantilla de treballadors, fins arribar als 800 a finals del 2021. D’ells, una quarta part estarà implicada de forma directa o indirecta en el procés productiu. “És una tendència global que la recuperació econòmica tingui com a un dels seus pilars la sostenibilitat basada en la innovació, que construeixi tecnologies més netes i eficients des del punt de vist medioambiental”, ha afegit Asunción. “Estem compromesos de manera integral en accelerar aquest procés en el sector de la mobilitat, amb una fàbrica que sigui la primera pedra per a la creació d’un hub mundial d’electromobilitat a Espanya”. Amb la incorporació de les noves instal·lacions, Wallbox espera cobrir la demanda creixent dels mercats en els més de 60 mercats en els quals disposa de presència. En l’actualitat, disposa d’una fàbrica a Sant Andreu de la Barca des de la que cobreix les seves necessitats productives en les diferents destinacions; així com una altra a la Xina, destinada en exclusiva a aquest mercat.

UNA FÀBRICA 4.0 SOSTENIBLE
La nova planta de Wallbox a la zona franca comptarà amb un sistema Lean de gestió de processos enfocat en minimitzar les pèrdues de producció, així com incorporarà la implementació del ‘cradle to cradle’ en les seves obres d’adaptació. Es tracta d’un concepte que busca eliminar la generació de residus mitjançant el disseny i ús de materials ecoeficients, una iniciativa que ja ha estat aplicada en les obres d’actualització i reforma de la seu corporativa de la zona franca. Per altra banda, la futura fàbrica es caracteritzarà per disposar d’una presa de decisions descentralitzada i automatitzada, amb l’anàlisi de dades en temps real i interconnexió a través de l’Internet of Things (IoT).

En l’àmbit de la sostenibilitat, comptarà amb un sistema innovador de gestió energètica que, a través de la seva regeneració, permetrà reutilitzar el 75% de l’energia consumida en el procés productiu i tornar-la a la xarxa energètica interna, segons han explicat des del Consorci de la Zona Franca. Finalment, també es preveu la instal·lació de panells solars fotovoltaics amb 300 kilovatis de potència, amb una capacitat d’abastir entre el 30% i el 60% de la producció amb energia solar. “Aquest plantejament permetrà l’estalvi diari equivalent al consum energètic d’un edifici residencial amb 80 habitatges”, han destacat des de la Zona Franca de Barcelona. La previsió és que en un futur l’energia fotovoltaica atengui fins al 90% de la necessitat d’energia per a la producció.