18 de abril de 2021 | Actualizado 9:43

Tarragona redueix temps d’espera i emissions amb el nou sistema per a agroalimentaris

El sistema d’entregues del port català ha aconseguit disminuir l’espera en 50 minuts de mitjana per a aproximadament 2.000 camions diaris
Port de Tarragona

El sistema d’entrega d’agroalimentaris (SEA) del port de Tarragona ha gestionat en els seus primers sis mesos de vida 36.166 encàrrecs, amb aproximadament 60.000 entregues efectives. Segons els càlculs de l’autoritat portuària, el nou sistema ha permès una reducció de 2,5 milions d’euros mensuals en el cost d’oportunitat per a les empreses i el temps d’espera s’ha reduït en 50 minuts de mitjana per a aproximadament 2.000 camions diaris, de forma que ha contribuït a la disminució d’emissions de CO2. “A més, la major eficiència del sistema permet estalviar 30.000 hores mensuals per a les empreses transportistes”, han afegit des de l’autoritat portuària. Des d’aquest mes de març, SEA és l’única eina per operar i fer les entregues d’agroalimentaris al port.

La plataforma, que es troba activa des del darrer sis d’octubre, ha estat presentada avui, 30 de març, en el marc de l’esdeveniment Smart Digital Ports of the Future. Segons ha assegurat el port tarragoní, el nou sistema ha estat acollit “de forma positiva i unànime” entre els agents implicats de la cadena logística i “ha rebut bones crítiques per part de tots els actors implicats”. En aquest sentit, el port mou una mitjana anual de 32 milions de tones, de les quals el 18% de la mercaderia és agroalimentària.

L’autoritat portuària ha recalcat que el nou sistema d’entrega ha possibilitat acabar amb els principals problemes de trànsit i congestió en el port, de manera que ha evitat llargues cues de camions per fer les càrregues; així com el problema de desorientació o manca de precisió en les indicacions de destí, que “produïa una quantitat significativa de circulacions innecessàries dins del recinte”. Les dades del port revelen que la mitjana de temps d’espera d’un conductor abans de l’aplicació del sistema era de fins a 130 minuts.