21 de abril de 2021 | Actualizado 13:10

El port de Barcelona renova la seva adhesió a la xarxa Rescat per a afrontar emergències

El complex portuari va ser una de les primeres entitats externes a la Generalitat de Catalunya a unir-se a aquesta xarxa al 2010
D'esquerra a dreta: Miquel Sàmper (Generalitat de Catalunya) i Mercè Conesa (Port de Barcelona) | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha renovat la seva adhesió a Rescat, la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya. “És una xarxa imprescindible per a atendre situacions d’emergència en què el port es pugui trobar”, ha detallat la presidenta del complex portuari català, Mercè Conesa. Per part seva, el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, ha recordat que “en el camp de les emergències, afortunadament, no sempre succeeixen coses en els ports, però quan succeeixen, són molt greus i la rapidesa és imprescindible”.

La xarxa Rescat dóna cobertura al 98% de la població catalana, tant en nuclis urbans com en entorns rurals, i reuneix els cossos de seguretat i gestors d’infraestructures del territori. El seu objectiu és servir als col·lectius implicats per a millorar el rendiment i l’operativa dels recursos. Amb un total de 255 estacions desplegades a Catalunya, des de l’Administració Pública han assenyalat que resulta més fiable que la telefonia mòbil perquè no se satura per la recepció de múltiples anomenades en un mateix moment, disposa de sistemes d’alimentació alternatius per a donar suport a la falta de subministrament elèctric i permet la geolocalització dels terminals mitjançant GPS.

“És una xarxa imprescindible per a atendre potencials situacions d’emergència”
Mercè Conesa Presidenta de l'Autoritat Portuària de Barcelona

“És una infraestructura de comunicació que ja existeix i que ens ha de servir per a garantir que podem actuar davant qualsevol emergència posant en comú amb tots els cossos de seguretat la informació que sigui necessària”, ha afegit Conesa. “Com a infraestructura crítica reconeguda en la llei, és imprescindible poder disposar d’aquesta coordinació i rapidesa, i la integració de la policia portuària en els operatius d’emergència és molt important per a nosaltres”. El port, que va signar el seu primer conveni al novembre 2010, va ser una de les primeres organitzacions que es va unir a aquesta xarxa des que es va posar a disposició a usuaris externs a la Generalitat de Catalunya.

El director de l’oficina de Coordinació de la xarxa, Xavier Rius, ha destacat que Rescat gestiona en volum més de 30.000 terminals, amb un total de trucades comparable als de Bèlgica o els Països Baixos. En aquest sentit, permet l’enviament de grups dinàmics en qüestió de segons. La xarxa es troba en l’actualitat en un procés de transformació tecnològica i es prepara per a disposar en un futur, a més de posicionament de veu i GPS, la transmissió de dades multimèdia.