19 de abril de 2021 | Actualizado 6:02

Els consignataris de Barcelona reclamen reduir el temps d’escala per optimitzar

Les noves tecnologies poden ajudar a millorar la situació, per exemple, mitjançant la transmissió i intercanvi de dades
Port de Barcelona

L’Associació d’Agents Consignataris de Barcelona ha advertit sobre la necessitat de millorar els temps en les escales dels vaixells. “Cada cop és més important que les entrades i sortides es produeixin eficientment, eliminant endarreriments innecessaris i que permetin al vaixell sortir el més aviat per seguir navegant i complint amb el seu horari i temps de trànsits”, han destacat des de l’entitat. Al mateix temps, pel que fa als processos associats a les escales, han assenyalat que “implica que els vaixells puguin ajustar la velocitat i, per tant, els consums de combustible, fet que beneficia el medi ambient”. En aquest sentit, han recordat que “el vaixell genera valor quan navega i no quan està en port”.

Els consignataris demanen més transparència per millorar les escales

Per exemple, davant de determinades condicions meteorològiques, “el port de Barcelona i els ports en general restringeixen el tràfic de vaixells fins al restabliment de les condicions que permetin fer les operatives de forma segura”. En aquestes situacions, i especialment després de l’aixecament de la restricció, l’associació ha recalcat que “les navilieres precisen saber en quin moment el seu vaixell entrarà per programar l’inici de les operacions, no només en el port de Barcelona, sinó en els ports següents als quals es dirigeixen”. D’aquesta forma, conèixer per avançat l’ordre d’entrada dels vaixells es configura com a una necessitat, ja que “en aquests moments la informació no és suficientment accessible o transparent”.

El president de l’Associació de Consignataris de Barcelona, Jordi Trius, va posar l’accent en la darrera reunió celebrada per la junta directiva en què aquest tipus de temes són “els que és preocupen al col·lectiu” i que “així s’ha traslladat en diverses reunions i comunicats a les autoritats i organismes implicats”. Trius també va assenyalar que les noves tecnologies poden ajudar a millorar la situació, entre d’altres, amb transmissió i intercanvi de dades. “No hi ha cap dubte de què l’entrada d’un vaixell a port està condicionat per múltiples variables, fet que la torna una operació complexa”, han destacat els consignataris de Barcelona.  “Tot i això, avui en dia disposem de tecnologies capaces de gestionar múltiples variables i algoritmes i, amb això, predir un ordre d’entrada ideal”. La implementació d’aquest tipus de solucions aportaria, segons han defensat, una millora significativa en la planificació dels viatges, velocitats i en la gestió eficient dels tràfics.