18 de mayo de 2021 | Actualizado 15:11

El Corredor Mediterrani dibuixa un nou escenari ferroportuari per a Tarragona

Ekol posarà en marxa tres rutes ferroviàries en els pròxims mesos que uniran al port amb el centre de la Península, Bèlgica i Alemanya
Terminal intermodal de la Boella, en el port de Tarragona | Autoritat Portuària de Tarragona

L’arribada de l’ample internacional al port de Tarragona augura una major oferta intermodal en el complex portuari. El president de l’entitat, Josep Maria Cruset, ha destacat la coincidència en el temps de diferents fites que ajudaran Tarragona a multiplicar els volums ferroportuaris: la finalització de la ZAL, la Terminal Intermodal de Guadalajara, el Corredor Mediterrani, la finalització del túnel del Coll de Lilla o el memoràndum d’entesa amb la joint venture Combi Terminal Catalonia (CTC). En aquest sentit, Cruset ha destacat que Tarragona és el port més pròxim per a sis províncies espanyoles i el més pròxim al Mediterrani per a un total de 22 províncies.

No obstant això, els avanços del port en l’àmbit del ferrocarril ja són patents, per exemple, amb la pròxima incorporació de tres serveis ferroviaris per a la línia Ro-Ro que Tarragona manté amb Turquia. “L’interès per Tarragona és enorme per part d’un mercat que existeix”, ha destacat el director general de Mercaderies de Ekol Logistics, Alfio Centocinque. La posada en marxa de les tres rutes unirà el centre de la Península amb Anvers/Antwerp (Bèlgica) i Ludwigshafen (Alemanya). En concret, el primer dels trens operarà al maig i unirà al port català amb Azuqueca de Henares (Madrid), mentre que en un termini de dos mesos entrarà en funcionament el segon en corredor amb Bèlgica.

Entre el 60% i el 75% del tram que dóna accés al port entre Castellbisbal i Vila-seca ja està executat

En el marc del Tarragona Rail Day, el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha anunciat que entre el 60% i el 75% del tram que dóna accés al port entre Castellbisbal i Vila-seca ja està executat. A més, Boira ha concretat que les subvencions per a l’adaptació de les empreses ferroviàries a l’ample internacional estaran disponibles de cara a l´estiu. Per part seva, el president executiu de Captrain España, Miquel Llevat, també ha participat en la jornada i ha recalcat l’obstacle que suposa per a les empreses la incertesa en el calendari del Corredor Mediterrani o en els costos per a operar. “Això pot suposar que molts dels serveis finalment no puguin realitzar-se per no ser competitius enfront del transport terrestre”, ha advertit, així mateix, la directora de Desenvolupament de Negoci del port català, Genoveva Climent.

Un altre repte per al transport de mercaderies amb tren a Espanya fa referència a la falta de terminals ferroviàries. En relació a això, el director de serveis logístics d’Adif, Luis Vicente Moreno, ha confirmat que per a finals de 2023 es preveu la posada en servei de la terminal de València i de La Llagosta, mentre que per a principis de 2024 s’inaugurarà la de Madrid-Vicálvaro. Moreno també ha destacat que ja es desenvolupen els procediments de presa de dades amb làser a la xarxa estatal i que es realitzen les obres de millora per als gàlibs de la xarxa bàsica principal. “És un punt d’inflexió per a aconseguir que tots els trànsits intermodals tinguin una sortida eficient per ferrocarril no solament a la Península, sinó també connectar-nos amb aquesta adaptació amb la resta d’Europa”, ha afegit Climent.

Les subvencions per a l’adaptació dels operadors a l’ample UIC estaran disponibles de cara a l’estiu

En relació a la Terminal de la Boella, la joint venture CTC compta en l’actualitat amb vuit membres i obre la porta a futures incorporacions que “puguin aportar volums a la terminal, no sols socis financers”, segons ha afirmat CTC. “El potencial de volum de la zona és increïble, però no vénen sols, cal anar a buscar-los per a omplir la terminal i ser actius”. Així mateix, la joint venture contempla que en la terminal es puguin realitzar serveis addicionals com la reparació de vagons defectuosos, l’emmagatzematge de mercaderies perillosos o la rentada de contenidors i camions, entre altres. Finalment, en la jornada també s’ha fet referència a la conveniència dels P400 en les autopistes ferroviàries per a facilitar la intermodalitat entre el tren i el vaixell. “Aquest tipus de vagons permeten la càrrega directa de les UTIs al tren i estalviar prop d’una tona de diòxid de carboni per a semiremolc i viatge”, han destacat des del port de Tarragona.