21 de mayo de 2022 | Actualizado 6:29
D’esquerra a dreta: Jaume Collboni (Ajuntament de Barcelona) i Mercè Conesa (Port de Barcelona) | Port de Barcelona

Barcelona suma sinèrgies per crear un districte dedicat a l’economia blava

L’Autoritat Portuària de Barcelona estudiarà ubicacions segures per proporcionar hidrogen als vaixells en les seves instal·lacions

L’Autoritat Portuària de Barcelona col·laborarà amb l’Ajuntament de Barcelona per a l’impuls de l’economia blava en la ciutat. Les dues entitats lideraran de forma conjunta alguns dels projectes tractors que es desenvoluparan en el complex portuari i treballaran per definir i implementar estratègies en aquest àmbit. En aquest sentit, l’objectiu és promoure una economia sostenible i lligada al mar que serveixi com a espai per posar en comú projectes, impulsar la innovació, l’emprenedoria, el talent i la formació. Es tracta del primer acord de col·laboració signat per l’ajuntament amb un altre actor en l’àmbit de l’economia blava i “exemplifica la governança compartida i la recerca de projectes que, mitjanant la col·laboració público-privada, puguin donar-li impuls”, ha destacat l’autoritat portuària.

Aquesta estructura “treballa per ser una plataforma única on les startups, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim-portuari puguin desenvolupar nova activitat econòmica en l’àmbit de l’economia blava”, segons ha explicat la president del port, Mercè Conesa. “Apostem per a què el districte blau, on es concentrarà aquest activitat, esdevingui un pol empresarial que funcioni sota criteris de sostenibilitat, apertura, col·laboració i tecnologia, i que sigui capaç d’atraure el talent, l’emprenedoria i la innovació”.

“Apostem per a què el districte blau, on es concentrarà aquesta activitat, esdevingui un pol empresarial”
Mercè Conesa Presidenta del port de Barcelona

Amb la voluntat de què l’estratègia es treballi amb l’ecosistema de la ciutat, Barcelona Activa ha consultat a més de 30 actors socials i econòmics dels diferents sectors que inclou l’economia blava, des de l’activitat portuària i logística al transport marítim, passant per la comercialització de productes marins, o la reparació de vaixells, entre d’altres. Conesa ha explicat que aquests projectes facilitaran la creació de llocs de treball de qualitat i ha accentuat la necessitat de què l’ajuntament i el port, “juntament a la resta d’institucions i col·lectius implicats, seguim treballant junts per liderar el creixement i millorar el benestar dels nostres ciutadans”.

“Ser una ciutat amb mar implica un avantatge competitiu respecte a altres, en qualitat de vida, en oferta d’activitats, en diversitat de productes o en posicionament geoestratègic”, ha destacat, per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. “Barcelona ha superat la fase de viure d’esquenes al mar ara ens correspon sumar les mirades de la competitivitat econòmica i de la sostenibilitat ambiental per obrir-nos encara més al mar, en ciutadania, en urbanisme, en esport o en economia del visitant”.

EL FUTUR ÚS DE L’HIDROGEN EN EL PORT DE BARCELONA
En el marc de l’esdeveniment Barcelona ReAect, Mercè Conesa també ha manifestat l’interès del port per l’hidrogen com a combustible per a vaixells en el llarg termini. “Confiem en les solucions d’hidrogen, però identifiquem algunes necessitats”, ha recalcat. En concret, la necessitat de trobar una ubicació segura dins del port que pugui emmagatzemar o generar aquesta energia; de què la indústria marítima inverteixi en solucions basades en hidrogen, i de garantir que l’hidrogen sigui tan segur com el gas natural liquat (GNL). “La indústria naval està avui en dia enfocada en solucions de GNL com a sistema de propulsió”, ha afegit la presidenta. “És l’energia que els vaixells utilitzaran en el curt i mig termini, mentre que en el llarg termini l’hidrogen serà una solució”. En aquest sentit, ha conclòs: “Necessitem una gran aliança, també amb la indústria naviliera i l’Organització Marítima Internacional (IMO), per garantir que podem protegir l’ecosistema”.