17 de mayo de 2021 | Actualizado 18:44

El port de Tarragona generarà noves aliances en el marc del seu pla de sostenibilitat

L’entitat portuària preveu participar en projectes per a l’ús de l’hidrogen com a combustible alternatiu
Port de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha incorporat en el seu pla de sostenibilitat dos nous objectius i sis accions addicionals. En concret, l’entitat s’ha proposat implementar nous canals de comunicació i generar noves aliances. En el marc del primer objectiu, va posar en marxa el novembre del 2020 un espai d’opinió per fomentar la comunicació bidireccional, format per uns 20 representants del teixit social i cultural de l’entorn, fet al qual se li sumarà pròximament un panell econòmic per interactuar amb representants i experts empresarials del seu hinterland. Així mateix, preveu implementar un sistema d’alerta per als usuaris de la zona del dic de Llevant, per avisar sobre l’afectació per episodis de partícules en dies de fort vent.

“Es tracta de la instal·lació d’una pantalla informativa per mostrar les recomanacions més adequades per a les persones usuàries d’aqueta zona”, ha detallat l’autoritat portuària. Per altra banda, també fomentarà noves aliances amb accions com la participació en la Vall de l’Hidrogen de la Catalunya Sud, i els projectes per a l’ús de l’hidrogen com a combustible alternatiu. En relació amb això, l’autoritat portuària ha recordat que el seu pla de sostenibilitat és “un compromís i un document viu que, a més d’ajudar a la programació de les accions per lluitar contra el canvi climàtic, afegeix transparència i rendiment de comptes en uns reptes, com cuidar del medi ambient i l’economia sostenible”.

Ja s’han assolit dos dels seus objectius vuit mesos després del llançament del pla de sostenibilitat

La primera versió del document recollia 23 objectius i 82 accions reunides en tres blocs: sostenibilitat ambiental, creixement sostenible i compromís social. Després de vuit mesos de funcionament, fins al març del 2021, sis dels seus objectius ja estan executats en més del 50% i dos s’han assolit completament. Per exemple, el desmantellament de la fàbrica de ciment ubicada en el moll d’Aragó, amb el canvi d’activitat de la zona concessionada; o l’eliminació de les pèrdues en la xarxa d’aigua, tant per fugues com per consums incontrolats, amb el seu monitoreig mitjançant nova tecnologia.

Així mateix, se sumen la voluntat de millorar la gestió d’animals domèstics i fauna salvatge amb accions preventives i correctives; així com la creació de noves zones verdes, la col·locació de hotels d’insectes i caixes niu per a falcons i ocells insectívors. En aquest sentit, un altre objectiu amb més del 50% executat és la millora de la qualitat de l’aire. En concret, amb noves instruccions en les operatives per a les famílies de granels, amb el seguiment de les emissions de benzè en el moll de Costa i amb el seguiment de la presència de metalls pesats en els punts de control. La recuperació de l’ecosistema marí amb la instal·lació de Seabins, unes papereres que recullen la brossa flotant en el mar, també figura entre els seus reptes; així com la restauració de la vida marina d’interès comercial a Tarragona mitjançant biòtops, entre d’altres.