31 de marzo de 2023 | Actualizado 10:56

Barcelona aconsegueix el millor trimestre de la seva història en tràfic de contenidors

El complex portuari ha registrat un augment interanual del 25% en aquest segment, fins arribar a la xifra rècord de 907.010 teus
Port de Barcelona

Les terminals del port de Barcelona han canalitzat en el primer trimestre de l’any el 25,1% més de contenidors que en el mateix període del 2020, amb un total de 907.010 teus. “Aquesta tendència és deguda tant al bon comportament dels contenidors d’origen i destí com als trànsits”, han destacat des de l’autoritat portuària. Mentre que els contenidors d’importació i exportació han avançat a un ritme de l’ordre del 11%, amb 499.676 teus; els de transbordament s’han incrementat el 47,9%, fins a arribar als 407.334 teus. D’aquesta forma, el primer trimestre del 2021 es configura com el millor de la seva història en aquest àmbit, tot i l’impacte de la pandèmia en les seves xifres.

Pel que fa al moviment total de mercaderies en el port de Barcelona, s’han comptabilitzat fins al març un total de 16,1 milions de tones, el 6,9% més. “A les bones xifres de tràfic total i de contenidors, s’hi suma una lleugera recuperació dels sòlids a granel, amb més d’un milió de tones (1,1%), han especificat des del port. “En canvi, en cas dels líquids a granel, s’ha registrat un moviment de 2,8 milions de tones (-22,3%). En el primer cas, destaquen productes com el de la sal comú, que ha augmentat el 1.303,5%, tot i que altres com les potasses han vist caure els seus volums a la meitat durant aquest període. Mentrestant, en l’àmbit dels líquids, els hidrocarburs són els que han experimentat uns pitjors resultats, amb descensos pronunciats en tràfics com el gas natural (-56,1%) o la gasolina (-43,6%).

15,2%

El port ha assolit una quota ferroviària en contenidors del 15,2% fins al març

Pel que fa als volums del transport marítim de curta distància, amb un moviment proper a 7,7 milions de tones, l’increment s’ha situat en el 4,2% en termes interanuals. No obstant això, els volums del segment Ro-Ro han baixat el 4,4%. Així mateix, fins al març el port ha mogut 75.791 teus per ferrocarril, el 15,2% del total, amb una marcada tendència a l’alça en l’ús d’aquest mode de transport durant els tres primers mesos de l’any, segons corroboren les dades de l’autoritat portuària. Del total de circulacions, incloent els automòbils i granels, s’han gestionat 2.749 trens en el complex portuari, el 28,9% més en termes interanuals.

En analitzar els resultats per pisos, destaquen els tràfics d’exportació als Emirats Àrabs, amb un augment del 80% respecte als tres primers mesos del 2020; així com a la Xina, on les mercaderies enviades han augment el 51%. Per la seva banda, altres països que l’autoritat portuària ha ressaltat per la seva activitat en aquest tipus d’intercanvis són la Índia (+41%) i Aràbia Saudita (+33%).

EL TRÀFIC DE VEHICLES I PASSATGE SEGUEIX EN NEGATIU
La tendència a la baixa dels sectors de vehicles i passatge es manté. En el primer cas, la caiguda fins al març és del 14,6%, mb 138.866 unitats mogudes. Tot i això, s’aprecia un augment del 10% pel que fa al mes anterior. En canvi, el cabotatge segueix sent el segment més perjudicat en aquest tràfic, amb un descens del 27%. Pel que fa al passatge, la caiguda ha estat del 76%, amb 84.997 passatgers, mentre que el tràfic de creuers es manté inexistent. “Tot i això, s’espera una represa progressiva al llarg de l’estiu”, han avançat des de l’autoritat portuària. Per la seva banda, la baixada dels ferris ha estat del 45%.