9 de mayo de 2021 | Actualizado 8:59

La Zona Franca de Barcelona donarà suport a projectes innovadors per tota Catalunya

L'entitat signa dos convenis de col·laboració per a reforçar les seves relacions amb Amèrica Llatina i analitzar l'accessibilitat del polígon
Polígon de la Zona Franca de Barcelona | CZFB

El delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha manifestat el seu interès per estendre’s a altres zones de Catalunya més enllà de Barcelona per a treballar en el camp de la innovació. “Hem après que l’àmbit territorial ara és molt flexible: farem el SIL Américas a Barranquilla (Colòmbia) i estem col·laborant amb la Zona Franca de Bogotá per a crear una incubadora d’impressió 3D“, ha explicat. “Si ens anem allà, també podem anar a l’àmbit de Catalunya”. Així mateix, ha recordat l’interès de l’entitat per crear una xarxa espanyola d’incubadores d’alta tecnologia.

“Això que el nostre àmbit d’actuació està limitat a la ciutat o a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ja no és així, perquè vivim en un món global i competim amb el món”, ha afegit. “Continuarem treballant en la resta de Catalunya, sempre que hi hagi alguna oportunitat per a poder desenvolupar projectes relacionats amb la promoció econòmica i amb la innovació, no tant immobiliaris”.

“Això que el nostre àmbit es limita a Barcelona no és així, vivim en un món global”
Pere Navarro Delegat especial de l'Estat a la Zona Franca de Barcelona

De fet, la zona franca ja és present en altres àrees, per exemple, en disposar del 50% de la participació del Parc Tecnològic del Vallès. “És un àmbit de desenvolupament econòmic i d’innovació molt potent que, a més, està al costat del Parc de l’Alba i de la Universitat Autònoma de Barcelona, on també disposem de l’edifici Eureka, similar als Nexes I i II que tenim en l’àmbit de la Universitat Politècnica de Catalunya”. En aquest sentit, Navarro ha manifestat l’interès de l’entitat en què el Parc Tecnològic del Vallès s’impliqui en el projecte general d’innovació que lidera la zona franca.

NOVES ALIANCES DE LA ZONA FRANCA DE BARCELONA
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb Casa Amèrica Catalunya per a reforçar les seves relacions amb Llatinoamèrica i el Carib, amb l’objectiu de promoure models d’economia amb valors com la sostenibilitat o la inclusió social. “Aquesta col·laboració ens permetrà treballar en la creació de noves aliances que impulsin el desenvolupament conjunt d’una nova economia en la qual les empreses llatinoamericanes trobin a Barcelona les oportunitats necessàries per a incrementar la seva presència a Europa”, ha destacat la directora general de la zona franca, Blanca Sorigué. En relació a això, el 15 i 16 de juny totes dues entitats organitzaran unes jornades per a analitzar l’evolució dels models de negoci en la zona, així com el desenvolupament de les noves economies. D’altra banda, l’entitat ha signat amb l’ONG Cocemfe un acord de col·laboració, de manera que la segona durà a terme un estudi d’accessibilitat en el polígon de la zona franca. D’aquesta manera, s’analitzaran els problemes que puguin existir en aquest àmbit amb l’objectiu de resoldre’ls i dissenyar itineraris més viables. “Volem que el polígon sigui un referent en l’eliminació de barreres físiques, en el qual es fomenti l’accés de tots els col·lectius i en el qual ningú se senti exclòs”, ha conclòs Navarro.