18 de mayo de 2021 | Actualizado 15:11

Les aigües de Tarragona són testimoni d’un projecte de submersió per envellir vins

S’Àmfora ha submergit 100 àmfores en el port de Tarragona per analitzar de quina forma envelleixen i evolucionen els vins
Port de Tarragona

L’empresa S’Àmfora ha impulsat un projecte per envellir el vi submergint-lo en les aigües del port de Tarragona per analitzar de quina forma envelleix i evoluciona. Amb aquesta finalitat, el darrer divendres, 23 d’abril, es van col·locar un centenar d’àmfores en les aigües del parc subaquàtic Societat d’Exploracions Submarines, ubicat en el port de Tarragona. “El vi en àmfora marina submergeix més ràpidament que en terra ferma i l’atorga unes condicions organolèptiques molt diferents, gràcies a un procés d’immersió que el preserva totalment de la llum i afavoreix la seva recirculació amb un moviment constant sota el mar”, ha explicat el mariner mercant i líder de la iniciativa Xavier Belda.

Les àmfores submergides porten en el seu interior vins de zones vitivinícoles del territori, com el Priorat i la Terra Alta, que romandran dotze mesos dins del parc subaquàtic a l’espera que les corrents marines facin el seu efecte, segons ha explicat l’Autoritat Portuària de Tarragona. Així mateix, en aquest mateix projecte també s’aprofitarà per col·locar olis i vermuts elaborats en el territori.

Es tracta de l’únic parc submarí de l’Estat i preserva més de 250 espècies catalogades

Pel que fa a la zona triada, es tracta de l’únic parc submarí de l’Estat i és una zona destinada des del 1994 a l’enfonsament d’embrcacions, creat i gestionat per Societat d’Exploracions Submarines. Entre els vaixells submergits destaca el ‘Drgonera’, una gran embarcació que actua, com altres estructures que l’acompanyen, com a biòtop i preserva “més de 250 espècies catalogades, de forma que els submarinistes puguin gaudir de la seva bellesa”, expliquen des de l’autoritat portuària. Així mateix, una part d’aquests biòtops, ubicats a més de 20 metres de profunditat, consisteix en entramats de maromes en flotabilitat positiva que busquen detenir l’erosió natural del fons marí i promoure la biodiversitat.