30 de marzo de 2023 | Actualizado 18:04

El túnel del Coll de Lilla connectarà al port de Tarragona vuit vegades més ràpid

Els vehicles pesants triguen 16 minuts a creuar la N-240 i, amb l'entrada en servei del nou tram, ho faran en només dos minuts
Obres en el costat de Valls del túnel del Coll de Lilla | Ministerio de Transportes

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha reivindicat el paper clau que jugarà el túnel del Coll de Lilla per a la millora de la seva competitivitat. L’autovia A-17 és una infraestructura d’alta capacitat que connectarà Tarragona i Lleida per Montblanc i que aspira a millorar el flux de mercaderies i viatgers. D’aquesta manera, servirà d’alternativa a la carretera N-240, “molt congestionada i més lenta que la futura autovia”, segons han assegurat des del port. Actualment, els vehicles pesants carregats triguen 16 minuts a creuar la N-240 i, amb l’entrada en servei del nou tram, un camió a 90 quilòmetres per hora trigaria dos minuts a creuar el túnel.

“Contribuirà a una major eficiència de consum energètic en el transport per carretera”
Josep Maria Cruset President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

“La posada en marxa del túnel del Coll de Lilla reduirà els temps i costos en la connexió del port amb Lleida i Aragó, permetent més moviments diaris, fet que augmentarà la competitivitat”, ha destacat el president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset. “El túnel contribuirà a una major eficiència de consum energètic en el transport per carretera i és una contribució per a aconseguir una activitat econòmica sostenible, objectiu que està alineat amb els nostres valors”. Segons ha explicat Cruset, hi ha un moviment de 14.000 vehicles diaris entre Tarragona i Valls, dels quals 2.000 són camions; així com uns 3.000 en el tram que discorre entre Valls i Montblanc.

Aquesta reducció de temps “suposarà que un camió podrà realitzar dos viatges al dia entre Tarragona i Lleida”, amb un estalvi estimat de 5,85 euros per camió i trajecte, tenint en compte el combustible i l’ús del temps. Ara, els vehicles pesants només poden realitzar un viatge i mig entre Lleida i el recinte portuari tarragoní. Des de l’autoritat portuària també han destacat que aquesta fita permetrà la connexió de forma més ràpida per als cereals, un dels principals trànsits que es veurà beneficiat.