16 de octubre de 2021 | Actualizado 6:29

El port de Barcelona aprova el Hermitage condicionat al Liceu i al conveni amb la ciutat

El consell d'administració també ha donat llum verda a la societat amb el port de Busan i l'adjudicació de les obres de l'edifici Asta
Imatge virtual de l'edifici dissenyat per Toyo Ito per a acollir el projecte cultural | Port de Barcelona

El consell d’administració del port de Barcelona ha aprovat la concessió per a desenvolupar el projecte de Hermitage. No obstant això, segons ha assenyalat l’autoritat portuària, la concessió està condicionada a la presentació d’un projecte conjunt amb el Gran Teatre del Liceu en un període de dos mesos, així com a l’aprovació d’un conveni entre port i ajuntament. “Suposaria atreure una inversió privada d’uns 50 milions d’euros i generaria 377 nous llocs de treball, segons un estudi del Institut Municipal de Cultura”, han recordat des del complex portuari català.

En aquest sentit, la concessió requereix del conveni exprés amb l’ajuntament perquè la ciutat marqui el perfil del projecte. A més, el port sol·licitarà al concessionari de l’edifici que, entre altres, obtingui la certificació LEED Platinum. Cal destacar que, a instàncies del port, el Museu Hermitage Barcelona i el Gran Teatre del Liceu han iniciat recentment converses per a arribar a un acord de col·laboració que consolidi aquest espai cultural. D’aquesta manera, l’aliança facilitaria al Liceu la disposició d’espais complementaris per a desenvolupar activitats artístiques, socials i formatives. La nova proposta també respon a les demandes de l’ajuntament de crear un projecte cultural innovador, més per al públic local i sostenible des del punt de vista de la mobilitat.

La concessió resta a l’espera d’incorporar al Liceu al projecte cultural en un termini de dos mesos

“Amb aquesta cooperació s’impulsaria el futur espai com un centre cultural multidisciplinari i transversal, dotat d’un caràcter diferencial i amb un fort component local”, han destacat des de l’autoritat portuària. La col·laboració possibilitaria, així, un concepte de centre d’art total on conviurien activitats diverses i entitats de referència de Barcelona.

CREACIÓ DE LA SOCIETAT AMB EL PORT DE BUSAN
D’altra banda, el consell d’administració ha aprovat la constitució d’una societat amb el port coreà de Busan, amb l’objectiu de promocionar els intercanvis comercials amb Corea del Sud. D’aquesta manera, la societat busca gestionar una plataforma logística estable a Barcelona per a donar servei a les empreses que facin negocis entre el nord-est asiàtic i el sud d’Europa. “Es tracta d’una aliança molt rellevant si tenim en compte que, actualment, l’economia coreana és considerada com la més dinàmica del món i una de les més innovadores”, han destacat des del port català. “Les seves empreses lideren globalment sectors tradicionals i emergents com el de la telefonia mòbil, automoció, cosmètica i audiovisual”. Així mateix, el port asiàtic també busca establir una altra plataforma similar a Rotterdam per als tràfics destinats al nord del continent.

D’altra banda, el port també ha adjudicat les obres de remodelació de l’edifici Asta a FCC Construcción, en unió temporal d’empreses (UTE) amb FCC Industrial e Infraestructuras Energéticas, per un import de 15,82 milions d’euros. L’objectiu de la intervenció és millorar les condicions funcionals del complex, que engloba tant l’edifici principal com l’annex destinat a la policia portuària, i mantenir allí els seus departaments: conservació, arxiu i policia portuària. A més, també es podrà destinar una zona de l’edifici principal al lloguer d’espais per part d’altres empreses concessionàries del port. L’actuació durarà aproximadament 42 mesos i contempla la reforma integral del complex, tant a nivell funcional com estructural. El nou edifici acollirà, entre altres, els servidors del port, el parc mòbil, tallers i instal·lacions per a la policia portuària.