27 de enero de 2022 | Actualizado 11:38

Baleària estrena el biometà com a combustible de fast ferries a Europa

El vaixell ‘Eleanor Roosvelt’ ha sortit des del port de Barcelona cap a Ciutadella (Menorca) propulsat amb aquest combustible
Fast ferry ‘Eleanor Roosvelt’ | Baleària

La naviliera Baleària i el productor d’energies renovables Axpo Iberia han impulsat el primer viatge pilot d’Europa propulsat amb biometà. El fast ferry ‘Eleanor Roosvelt’ ha salpat des del port de Barcelona cap al de Ciutadella, a Menorca, amb un combustible que li ha permès evitar l’emissió d’unes 50 tones de CO2. “És una primera experiència que fem de la mà d’un important partner, i que marca una nova fita en el camí que ens hem proposat cap a la descarbonització en l’horitzó del 2050, en poder utilitzar biometà com a combustible renovable”, ha valorat el president de Baleària, Adolfo Utor.

La naviliera també treballa en l’ús d’altres combustibles alternatius com l’hidrogen renovable

El vaixell ‘Eleanor Roosvelt’, el primer fast ferry del món amb motors duals de gas natural, opera habitualment a la ruta de Dénia-Eivissa-Palma. En relación amb això, la companyia marítima ha recordat que ha invertit 380 milions d’euros en una flota de nou ferries a gas natural. Pel que fa al biometà, Utor també ha assenyalat que “tot i que actualment és un combustible escàs, esperem que aviat pugui ser accessible, tant en volum com en competitivitat”. Així mateix, la companyia explora l’ús d’altres combustibles alternatius com l’hidrogen renovable.

Per la seva part, el director general d’Axpo Iberia, Ignacio Soneira, ha destacat que “vam ser el primer operador en comercialitzar biometà a Espanya el 2015” i que “aquest projecte llença un clar missatge sobre la nostra aposta per un futur descarbonitzat energèticament, gràcies a un combustible d’origen 100% renovable que contribuirà al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) marcats per Europa el 2030”. A més, també ha destacat que “des de fa ja diversos anys hem tancat transaccions que han tingut un impacte directe en la descarbonització del sistema energètic espanyol”. Per exemple, amb el primer acord a llarg termini de compraventa d’energia elèctrica renovable, segons ha explicat, o el primer acord de compraventa de biometà a llarg termini el darrer any.