26 de julio de 2021 | Actualizado 16:31

El port de Barcelona dóna el seu suport a tres dels projectes subvencionats per Ports 4.0

Smart ecoReefer, Clever-Volume i GuideMe rebran subvencions que abasten un ventall d'entre 955.000 i 113.000 euros
Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha mostrat el seu suport a tres dels nous projectes comercials triats pel fons Ports 4.0 per a rebre finançament. Es tracta de les iniciatives SmartecoReefer, Clever-Volume i GuideMe, que rebran, respectivament, 955.120 euros, 424.167 euros i 113.280 euros. En concret, Smart ecoReefer, de la companyia Processes Outsourcing Services, es basa en el desenvolupament d’una solució tecnològica integral que garanteix al client serveis adequats per a la logística a temperatura controlada. D’aquesta manera, es permetrà un servei en contenidor per al transport intermodal d’agroalimentaris a nous mercats que fins ara no tenien una solució òptima a nivell ecològic, logístic i de qualitat, donada la distància.

S’han subvencionat nou projectes en la primera convocatòria del programa Ports 4.0

D’altra banda, Clever-Volume és una solució tecnològica desenvolupada per Geomodel-3D Modelling Studio que mesura de manera automàtica el volum dels residus sòlids que lliuren els vaixells al port. Mitjançant un sistema de sensors, calcula el seu volum amb alta precisió, de manera remota i en temps real, sense necessitat de supervisors. A més, permet integrar informació entre les dades reals i les bases de dades marítims usualment utilitzades. El port de Barcelona ja ha realitzat una prova pilot amb aquest sistema i ha valorat els resultats com “molt satisfactoris”, amb una reducció anual dels costos econòmics derivats de la gestió de residus sòlids d’uns 136.000 euros.

Així mateix, GuideMe té l’objectiu d’optimitzar el flux de passatgers de creuers de manera sostenible. L’eina, desenvolupada per una startup que utilitza tecnologia GPS, intel·ligència artificial i anàlisi de dades, proposa als usuaris itineraris hiper-personalitzats de manera automàtica. Aquests itineraris s’ajusten en temps real segons les preferències de cada usuari o grup, el temps d’escala, la categoria de creuer i les característiques de trànsit i de la ciutat. En aquesta primera convocatòria del programa Ports 4.0, s’han avaluat un total de 65 projectes, dels quals 21 han estat aprovats i nou subvencionats.