19 de enero de 2022 | Actualizado 17:02

La nova terminal de ICL Iberia guanya en el premi a la millor infraestructura catalana en 2020

El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya ha reconegut també els treballs de Ports de la Generalitat després del temporal Glòria
Autoritats i guardonats en la V Nit de les Infraestructures | Foment del Treball

El Consell Assessor d’Infraestructures de Catalunya ha concedit a ICL Iberia el premi a la millor infraestructura de 2020 per la seva nova terminal de graneles sòlids en el port de Barcelona. En el marc de la cinquena edició de la Nit de les Infraestructures, celebrada a l’auditori de Foment del Treball, el jurat ha posat en valor la seva col·laboració públic-privada amb FGC i amb el port de Barcelona, així com l’aposta de ICL Iberia pel ferrocarril i per la millora mediambiental de les noves instal·lacions. “Aquest és un factor clau, cada vegada més rellevant, tant amb el programa Next Generation, que pròximament es desplegarà, com amb l’anhelat Corredor Mediterrani”, han destacat els promotors d’aquests guardons.

La terminal ha estat premiada per reforçar la seva aposta pel ferrocarril per a transportar materials al port, de manera que duplicarà la quantitat de mineral transportat per via ferroviària fins al milió de tones. “Cal assenyalar també les millores mediambientals, amb un ús més intensiu del ferrocarril, d’una banda, i amb els nous sistemes de captació de la pols en els punts de càrrega i descàrrega”, han afegit des del Consell Assessor. A més, han destacat que les galeries externes estiguin totalment tancades i la generació d’electricitat per les plaques fotovoltaiques instal·lades en la coberta dels edificis.

El jurat ha posat en valor la col·laboració públic-privada de ICL Iberia amb FGC i amb el port de Barcelona

Malgrat ser un únic guardó, el Premi a la Millor Infraestructura de 2020 ha reconegut específicament als diferents actors que han participat en la construcció de la nova terminal: ICL Iberia, com a promotor; IDP Enginyeria i Arquitectura, com a projectista; NTi Projects & Construction Management, com a direcció d’obra; i l’UTE formada per Dragatges i ACSASorigué, com a constructor.

FINALISTES AMB MENCIÓ ESPECIAL
D’altra banda, el jurat també ha atorgat diploma de finalistes amb menció especial a diverses infraestructures. Entre elles destaca les obres d’emergència que Ports de la Generalitat de Catalunya ha realitzat a conseqüència de les afectacions del temporal Glòria en el litoral català, que ha requerit una inversió públic-privada de 36 milions d’euros i que ha afectat 32 ports de titularitat de la Generalitat de Catalunya, tant de gestió directa com indirecta.

“L’esforç i la celeritat en les obres ens han fet mereixedors d’aquesta distinció”
Joan Pere Gómez Director general de Ports de la Generalitat

“L’esforç i la celeritat en les obres d’emergència ens han fet mereixedors d’aquesta distinció”, ha assenyalat el director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez. “És fruit de la implicació, l’esforç i el treball de tot el nostre equip humà”. Així mateix, ha recordat que “en un any i amb una situació de pandèmia, s’han impulsat actuacions i procediments, fet proves, redactat projectes constructius i executat les obres de reparació, per a donar seguretat i estabilitat a les infraestructures i adaptar els ports al canvi climàtic”.

D’altra banda, també s’ha guardonat amb un esment especial l’edifici del districte administratiu de la Generalitat de Catalunya; el pont viari de Tordera, el pont ferroviari sobre el riu Tordera en el punt quilomètric 059/183 en la línia 726 de la bifurcació Sagrera-Maçanet; i les més de mil actuacions desplegades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a conseqüència del temporal Glòria.