16 de octubre de 2021 | Actualizado 6:29

Catalunya aspira a pujar al tren les exportacions vitivinícoles cap a Europa

Des de l’Administració Pública Catalana s’oferirà assessorament als cellers del Penedès per al canvi modal
Pexels

La Generalitat de Catalunya, a través de Cimalsa i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), s’ha proposat facilitar el canvi intermodal al sector vitivinícola mitjançant una formació que els ajudi a donar el salt al ferrocarril. L’objectiu és promocionar un servei que, en un inici, constarà de vagons afegits a freqüències ja existents dels diferents operadors, amb la finalitat de poder establir un tren del vi en un futur. “Volem aportar la nostra experiència per incrementar el transport intermodal transfronterer des de Catalunya, passant per França, cap a destinacions com Alemanya o els diferents ports de l’Atlàntic”, ha destacat el director de Gestió de Nous Projectes de FGC, Carles Terés.

La formació i assessorament, que seran gratuïts, constarà de dues jornades de quatre hores, a més d’una bossa d’hores per a què els cellers puguin fer les seves consultes de forma confidencial. “Només ens cal posar les dates”, ha comentat la fundadora de la consultora All Ways Action, Rosa Prenafeta. D’aquesta forma, es busca oferir els coneixements necessaris per a la contractació del transport, així com disposar del control del producte fins al client o distribuïdor final, del coneixement dels mercats potencials i d’una economia d’escala que faciliti l’increment de les vendes.

“El progrés no és passar de 0 a 100 en dos segons, sinó utilitzar la logística ferroviària”
Enric Ticó President de Cimalsa i de Railgrup

“Sovint, com a sector, no li donem excessiva importància a la logística”, ha valorat el gestor del Clúster Vitivinícola de Catalunya (Innovi), Eloi Montcada. “La majoria de clients dels cellers s’encarreguen de la logística del producte”. Davant d’aquesta situació, el president de Cimalsa i el clúster Railgrup, Enric Ticó, ha manifestat que “si produïm béns, però no surten de casa nostra amb una qualitat, preus i temps de trànsit adequats, estarem fora del mercat”. En aquest sentit, ha reconegut que “el ferrocarril ha tingut una mala imatge endèmica a l’Estat espanyol i a Catalunya”, però que avui en dia “hi ha operadors privats i un sistema d’organització eficient”. No obstant això, també ha advertit que “el progrés no és passar de 0 a 100 en dos segons, sinó utilitzar la logística en clau ferroviària com a element fonamental, sabent que no serà una tasca fàcil”.

EL POTENCIAL DEL PENEDÈS COM A EXPORTADOR PER VIA FERROVIÀRIA
Per conèixer les potencialitats del ferrocarril en el sector vitivinícola català, Estrada Port Consulting va fer un estudi entre la segona meitat del 2019 i la primera del 2020. L’anàlisi mostra que, tot i que la superfície dedicada a la producció de vins s’ha vist reduïda en els darrers anys, el seu consum ha crescut des del 2009. En aquesta equació, Espanya es configura com el tercer major productor mundial i el primer exportador, amb Castilla-La Mancha al capdavant (49,7%) i Catalunya en segona posició (8,5%). El 85% de la producció catalana s’embotella al Penedès i les principals destinacions d’exportació són Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit. Tot i això, a l’actualitat no existeix una demanda suficient per fer serveis dedicats al vi del Penedès. No obstant això, l’informe apunta a què es podrien utilitzar els serveis existents o fer concentracions de càrrega de producte d’altres punts d’Espanya.

“No tots els clients estan disposats a venir a buscar el producte aquí”
Rosa Prenafeta Fundadora de la consultora All Ways Action

“No tots els clients estan disposats a venir a buscar el producte aquí”, ha recordat Prenafeta. “L’origen ha de ser conegut en destinació final i la millor manera és fer arribar el producte a casa del client”. Entre les oportunitats per desenvolupar el transport multimodal del vi del Penedès, a més dels beneficis mediambientals, han destacat els seus competitius costos i temps de trànsit respecte a la carretera. “No podem ser sostenibles i hem de ser més cars”, ha reconegut el director de Tenalach Consulting, Aristarco Tomás.

El directiu de Tenalach Consulting també ha recordat que “amb totes les alternatives que hi ha disponible, hi ha sortides diàries que ens permeten connectar amb Europa i equipaments adequats per a aquesta mercaderia”, especialment cap a Alemanya i Bèlgica, donada la massa crítica del sector químic i de l’automoció. Entre les peculiaritats que rodegen a la logística del vi del Penedès, els experts han comentat que predomina la forma envasada i la poca estacionalitat de les vendes. A més, no és necessari el control de la seva temperatura per als transports intraeuropeus.

Així mateix, el president de Cimalsa i Railgrup ha comparat l’ús del ferrocarril amb el cas d’èxit en l’impuls al short sea shipping (SSS) en els darrers anys, amb els estalvis de costos i emissions que ha comportat per treure camions de la carretera. En relació amb això, dins de l’estratègia logística de Catalunya elaborada per Cimalsa, “un element important serà la central Logis Penedès”, segons Ticó, de manera que “tindrem un àrea logística molt potent que ens servirà per poder contribuir a la descarbonització del planeta i logística intel·ligent, i a què en les empreses que sàpiguen apostar convenientment per al futur, hi surtin guanyant”.