14 de julio de 2024 | Actualizado 10:12

La Zona Franca de Barcelona participa en un projecte tractor estatal del vehicle connectat

L’entitat catalana proposarà dos circuits i posarà la seva infraestructura al servei d’aquesta iniciativa estratègica per a l’economia
Assistents a la reunió en les instal·lacions de la Zona Franca de Barcelona | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El ministeri d’Industria, Comercio y Turismo ha convocat, en el marc del Mobile World Congress, la primera reunió de les entitats públiques interessades en impulsar el projecte tractor del vehicle connectat. Es tracta d’un dels components del projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) del vehicle elèctric i connectat, integrat en el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. A la iniciativa, la Zona Franca de Barcelona proposarà dos circuits en una àrea industrial, sostenible, intermodal i digital, així com posarà la seva infraestructura al servei del laboratori. “En aquest entorn, amb la presència tant de grans empreses com de pimes, permetrà explorar la necessitat de la mobilitat connectada que la indústria necessita i, a la vegada, fer les probes de concepte en un entorn real, basant-se en casos d’ús que puguin traslladar-se al mercat”, han destacat des de l’entitat catalana.

També han recordat des de la zona franca que el disseny i desenvolupament d’elements de connectivitat constitueixen un repte estratègic per a la indústria de l’automoció i la mobilitat i que, mitjançant la iniciativa, Espanya vol assegurar-se un paper de lideratge en aquesta transformació. La iniciativa aspira a millorar la competitivitat del producte mitjançant la transformació digital de les organitzacions, l’atracció del talent nacional i internacional, el desenvolupament d’una I+D+i que ajudi a enfortir el lideratge tecnològic necessari i la maduresa de la connectivitat. “Treballem per ser un referent en matèria d’innovació en el sector empresarial i industrial”, ha valorat el delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro. “La ubicació estratègica del nostre polígon i el pes que tradicionalment ha tingut el sector de l’automoció en aquesta àrea industrial són dos elements que ens impulsen a participar activament en aquest projecte”.

PARTICIPANTS DE LA PRIMERA REUNIÓ
En la trobada, també hi han participat representats de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Gobierno de Aragón, la Junta de Castilla y León, la Xunta de Galicia, els ajuntaments de Castellolí, Zaragoza, Valladolid i Vigo, així com la diputació de Pontevedra i el Consorcio de la Zona Franca de Vigo. En aquest sentit, el director general d’Industria y Pyme, Galo Gutiérrez, ha valorat positivament “la implicació de les administracions públiques en un projecte que impulsi els avenços tecnològics de la indústria de l’automoció, de forma que, amb la incorporació de la indústria de les telecomunicacions, les empreses espanyoles lideren la transició cap al vehicle autònom”.