29 de julio de 2021 | Actualizado 11:45

Geever es presenta com a actor neutre per a endreçar l’última milla a Barcelona

Els pàrkings actuaran com a microhubs per apropar el producte al consumidor i fer posteriorment la distribució final
M.V./ Geever

L’operador d’última milla Geever ha presentat un nou model de distribució urbana de mercaderies (DUM) per optimitzar la distribució de les comandes de l’ecommerce. La companyia busca actuar com a un actor neutre al servei d’altres operadors, en un sistema en el qual els pàrkings de les ciutats jugaran un paper protagonista i exerciran de microhubs. Mitjançant una primera proba pilot a Barcelona, l’estructura es basa en classificar les comandes amb sorters en naus properes a les ciutats, per transportar la mercaderia per la nit, de forma silenciosa i sostenible, als aparcaments de Saba, Bamsa i BMS. Així, al matí següent, es fa l’entrega al client final amb vehicles sostenibles.

“Normalment, els projectes de distribució estan pensats com a un sol procés, des de la càrrega en una nau fora de la ciutat fins a l’entrega al client final”, ha explicat el conseller delegat de Geever, Pere Roca. “Nosaltres ho fragmentem en dues parts: apropar el producte al consumidor i fer la distribució”. L’estratègica evita que cada distribuïdor hagi de fer els seus moviments de forma individualitzda, guanyant en economia d’escala i eficiència en les operatives. “L’objectiu no és substituir els operadors, sinó filtrar l’activitat que puguem fer”, ha puntualitzat Roca. “Ens han de veure com a un projecte complementari que ha d’especialitzar molt més el seu procés”.

Segons els càlculs de Geever, el model actual de distribució al client final permet el transport de 100 comandes a cada furgoneta, amb 120 parades a la via pública i 150 kilòmetres de recorregut mitjà. A Barcelona, la xifra equival a 63.000 entregues diàries en 630 furgonetes i 75.600 parades, amb vehicles que recorren 94.500 kilòmetres en horari laboral. En contraposició, el model de proximitat de Geever permet l’optimització de l’espai de les furgonetes amb 210 paquets a cadascuna, que fan una o dues parades per la nit fins al pàrking i recorren uns 30 kilòmetres. Per a la distribució al client final, es requereixen 75 furgonetes per a 63.000 entregues, amb 9.000 kilòmetres recorreguts per la nit i 700 repartidors de Geever. A més, també s’habilita l’opció de recollida en taquilles (lockers) i la participació del comerç tradicional.

BARCELONA COM A MODEL PER REPLICAR EL PROJECTE
Alguns dels clients actuals de Geever passen per retailers com Mango; la distribuïdora de la marca Nespresso, Daba; el gegant editorial Penguin Random House; Caixabank; o operadors que treballen amb Amazon, Zalando i Zara. “Utilitzem aparcaments com a infrestructures que actuen de microhub de distribució i volem que els distribuïdors que arribin als seus domicilis siguin persones que coneixen el barri”, ha destacat el president de Saba i de Geeer, Salvador Alemany. “L’element d’aparcaments per a la xarxa de microdistribució és essencial per evitar tota la incidència de furgonetes parades en vies de circulació”.

Tal i com ha detallat el president de Saba, “començarem amb una proba pilot forta a la ciutat de Barcelona, però no ignorem que a Saba tenim aparcaments en 182 ciutats i nou països d’Europa i Amèrica Llatina”. Barcelona es configura, així, com a un model a replicar a altres ubicacions com Madrid, l’Àrea Metropolitana de Barcelona o Catalunya, a zones amb alts volums i necessitats similars. L’ampliació de capital inicial que Geever ha fet ha estat de 1,3 milions d’euros, però “per al desenvolupament immediat de nous vehicles o qualsevol procés d’escalar el procediment a altres ciutats ja es preveuen noves aportacions a mesura que es vagin desenvolupant”, ha afegit Alemany.

Passador

AVANTATGES DEL MODEL GEEVER

“Hi ha tota una ciutat plena de recursos i infraestructures i les hem de saber aprofitar millor, respectant el descans de les persones i els negocis”, ha afegit Roca. “Hem d’oferir una alternativa diferent, el model actual no és viable i no té sortida sense penalitats i repercussions externes”. A més, des de Geever han recalcat que l’equip humà contractat està regit per un conveni col·lectiu del món de la missatgeria. “Volem donar en aquest camp una seguretat jurídica i social a les persones que treballen amb nosaltres”, ha explicat el conseller delegat. “També estem en contacte amb fundacions per sumar persones en perill d’exclusió”.

Tot i això, Geever no preveu en aquests moments incloure l’àmbit de l’alimentació refrigerada a la seva distribució, degut als condicionants de temperatura. “Volem obrir-nos a tot tipus de productes, però començarem amb producte sec”, ha expressat Roca. “Busquem donar solucions de proximitat a les necessitats dels usuaris i ens adaptarem als requeriments que hi hagi”. Per exemple, més enllà del model estàndard presentat, també es concep l’entrada futura a la ciutat en horari laboral per permetre entregues inferiors a un dia.

SABA ES PRESENTA COM A ACCINISTA MAJORITARI DE GEEVER
L’empresa de gestió de pàrkings Saba ha adquirit el 51% de l’accionariat de Geever, segons l’acord que recentment va tancar amb Districenter, del Holding M. Condeminas. Per la seva part, la companyia logística retindrà el 41% i Pere Roca, el 8% restant. Pel que fa a les seves xifres del 2020, l’operador d’última milla va fer un total de 151.222 comandes i va assolir un volum de negoci proper als 490.000 euros. Amb el nou model presentat, Geever aspira a doblar en el present exercici la xifra inicia, així com reforçarà en un futur el seu personal, naus, sorters i vehicles sostenibles.